Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cadiz

(0)

Den ständigt växande vinregionen i södra Spanien.
Cádiz ligger i Spaniens södra del i regionen som kallas Andalusien. Här har både vita och röda viner producerats i tusentals år.

Cádiz är en av de äldsta bebodda städerna vid Atlanten. Här blir de kända "Vino de la Tierra" producerade. "Vino de la Tierra" är jämförbara med de franska "Vin de Pays", vilket innebär viner som är snäppet bättre än vanliga bordsviner. Sedan 2016 har klassificeringen blivit ändrad till "Indicación Geográfica Protegida" (GP). Vinerna kallas däremot fortfarande ofta för "Vino de la Tierra". Namnet betyder något i stil med vinet från landet på spanska, vilket syftar på vinets ursprung.

Vinframställningens historia i Cádiz kan dessutom dateras tillbaka till 800-talet före vår tideräkning. Sedan dess har regionen konsekvent haft en färgstark vinhistoria.

Men det var så sent som 2005 som regionen faktiskt blev tilldelad den prestigefyllda statusen "Vino de la Tierra". För närvarande försöker vinodlarna i Cádiz-regionen bli befordrade till DO-status.

En plats för alla vinälskare

Om du är en vinälskare är Cádiz en av de platser du bara måste besöka. Här kan du prova utsökta viner från olika druvsorter. Cádiz vinregion sträcker sig över både områden på norra och östra sidan av hamnstaden. Regionen är belägen i Andalusien som ligger i Spaniens södra del, strax väster om Gibraltar. Närmare väldigt nära den världskända Sherry-regionen.

På grund av det enastående klimatet här kan vingårdarna i Cádiz tillverka både röda och vita viner. I och med att de odlar så många olika druvsorter kan de också ta fram en mängd olika viner av blandade karaktärer i regionen. Kalciuminnehållet och de marina fossilerna som finns i marken visar sig kunna spegla solljuset till vinstockarna, vilket genom det kan hjälpa vindruvorna att mogna. Några av druvsorterna som blir odlade är bland annat Chardonnay, Palomino Fino, Garrido Fino, Macabeo, Sauvignon Blanc och Cabernet Sauvignon.

Med en så anrik historia inom vinmakeriet är det inte konstigt att Cádiz räknas som ett metropol för alla som älskar vin.