Gamay har ett brett spektrum av smaker. Det går mycket lätt att utvinna lätta, mindre smakrika viner ur den här druvan. Samtidigt är det möjligt att skapa väldigt djupa och komplexa viner med rätt kunskaper och kännedom om druvan.
Druvan
Den växer på väst sidan av berget Mont Brouilly. Denna druva har höga toner av röda körsbär och jordgubbar. När den går igenom metoden "maceration carbonic" så smakar den karamell och banan. Gamay är såklart huvudråvaran, men brouilly vinerna innehåller också andra druvor, oftast den väldigt populära druvan Pinot noir. Blandningen med Pinot noir sker oftast i Schweiz. Gamaydruvan skördas mellan slutet av Oktober och början av November. Vinet ska vara klart till den första torsdagen i November.
Vinerna tillverkas främst i Frankrike men också i Kanada, Italien samt Nya Zeeland. Druvan är också en otroligt viktigt del i Kroatien, Kosovo och Serbiens vinlandskap.
Mat
Det bästa sättet att avnjuta viner är såklart i sällskap med mat och vänner. Du kan med fördel helsteka en kalkon i ugnen. För att komplettera vinet på bästa sätt kan du också servera tranbärssås till kalkonen. Om du istället föredrar fisk, kan du grilla en laxfilé och rosta lite fänkål. Känner du att du vill experimentera lite, kan du till exempel laga en marockansk lammtagine med aprikoser. Alla de här maträtterna är givetvis bara exempel, men det ger dig i alla fall en bild över de smaker som skulle passa till dessa viner.
Som du har sett fungerar detta vin till många olika smaker, vilket gör att du lätt kan variera maten med det du har hemma.