Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bordeaux Supérieur

(5)

I syfte att höja kvaliteten på Bordeauxviner har Frankrike infört appellationen Bordeaux Supérieur AOC. Det täcker samma geografiska område som Bordeaux AOC men har rigorösare kvalitetskrav på odling och vinframställning. Resultatet blir att Bordeaux Supérieur är kraftfullare och har mer komplexa smaker än vanlig Bordeaux.

Krav på lagring

Liksom Bordeaux AOC är vinerna gjorda på blandningar av de olika druvor som är vanligt förekommande i regionen. De röda vinerna består huvudsakligen av Cabernet Sauvignon och Merlot med mindre andel av Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec och Carmenere.

Sauvignon Blanc och Semillon är de dominerande druvor i vita viner. De är sedan smaksatta med Muscadelle, Ugni Blanc och Sauvignon Gris. Även om druvblandningarna är samma för både röda och vita viner måste de färdiga blandningarna, till skillnad mot vanlig Bordeaux, bli lagrade i minst tolv månader för att kunna titulera sig Supérieur.

Fler plantor på varje hektar

För att vinet ska kunna bli klassat som Supérieur måste fler vinstockarna vara planterade på samma yta. Så mycket som 4 500 plantor per hektar är kravet och ett avstånd på 2,2 meter mellan raderna. Reglerna för vanlig Bordeaux är endast 4 000 plantor per hektar och 2,5 meter mellan raderna.

Anledningen till att det finns ett krav om att fler plantor ska samsas på samma yta är att vinstockarna då får kämpa mer om tillgången på vatten och näring. Det ger starkare rötter vilket har en positiv inverkan på druvornas smakutveckling.

Högre naturlig alkoholhalt

Andra krav för att höja kvaliteten är att avkastningen måste vara tio procent lägre per hektar. Det är för att de druvor som inte beskärs skall få maximalt med näring. Av samma skäl får druvorna inte skördas innan de är fullt mogna. På så vis ökar sockerhalten och vinet får därmed en naturlig alkoholhalt på elva procent, vilket är 1,5 procent högre än i vanlig Bordeaux. De vita vinerna ska innehålla en alkoholhalt om minst tolv procent.