Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bergerac

(0)

Bergerac är ett vinområde i sydvästra delen av Frankrike.
I Bergerac produceras röda, vita och roséviner som är mjukare och yngre än de som tillverkas i grannregionen Bordeaux. 

Denna vinregion ligger i sydvästra Frankrike. Det befinner sig precis öster om regionen Bordeaux och längs med floden Dordogne. Bergerac har tretton AOC-klassificeringar för röda, vita och roséviner. Viner har producerats i regionen sedan romartiden. På grund av närheten till sin mer kända granne påminner vinerna om Bordeauxviner, men vinerna från Bergerac tenderar att vara mjukare och yngre i smaken. Dessutom fortsatte vinproduktionen i Bergerac att vara kontrollerad av det franska kungahuset under hundraårskriget då engelsmännen dominerade grannen Bordeaux.

Geografiskt läge och jordmån

Områdets vingårdar är belägna på kullarna som är spridda i dalen på bägge sidor om floden Dordogne. Tack vare närheten till floden är jordarna väldränerade. Kalkhaltigt berg i sydöstra och västra delen ger bruna jordar medan marken norr om floden består av sand och lera blandat med grus. De senare resulterar i sura jordar med en blek brun färg. Området är i huvudsak präglat av ett tempererat kustklimat.

Druvor

I Bergerac växer druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot, men bönderna odlar även Malbec, Fer Servadou och Mérille i området. De vanligaste gröna druvorna är Sémillon, Sauvignon Blanc, Sauvignan Gris och Muscadelle. I mindre omfattning odlas även Trebbiano, Ondenc och Chenin Blanc.

Viner

De röda vinerna som produceras i Bergerac består oftast av en blandning av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Ibland kompletteras vinerna med druvan Malbec som har robusta tanniner. I enstaka fall tillsätts även druvorna Fer Servadou eller Mérille. Dessa är ofta mörka i färgen och har fylliga smaker. Vinerna passar bra med karaktärsfull mat som grillat eller rostat rött kött. 

De vita vinerna består framförallt av en blandning av Sémillon och Sauvignon Blanc, eller Sauvignon Gris och Muscadelle. Ibland tillsätts även Trebbiano, Ondenc och Chenin Blanc. Dessa kombinationer leder antingen till fruktiga, kraftfulla och torra vita viner, eller viner som är medelsöta till söta viner med aromatisk och kraftfull smak. De passar utmärkt till fisk och skaldjur.