Beneventano

(2)

En vinregion i provinsen Kampanien i södra Italien.
Beneventano är en vinproducerande IGT region i Kampanien i södra Italien där lokala druvor inkluderar Aglianico och Falanghina.

I provinsen Kampanien, södra Italien ligger Beneventano som är en IGT region. Det betyder att vinproducenterna där har färre restriktioner än en DOC region. De använder till exempel mycket lokala druvsorter i produktionen, men många andra sorter blir också inkluderade.

I Kampanien finns totalt tio IGT-märken. De mest framgångsrika är, förutom Benevetano, Terre del Volturno, Pompeiano och Colli di Salerno. Dessa har dessutom egna specificeringar inom Kampaniens generella IGT och är därför lite mer exklusiva än de andra regionerna.

Kampaniens vingårdar producerar både vita, röda och roséviner, men också en del sprudlande frizzante-typer och unga novellon.

Beneventanos odlingsmiljö och druvor

Beneventanos vinproducenter odlar framför allt den lokala röda druvan Aglianico samt den vita Falanghina. Dessa två sorter utgör mer än 75% av regionens vinproduktion. Närheten till Neapel gör även att många viner här får en karakteristisk smak av vulkanisk jord. Två mindre vanliga druvor är Greco bianco och Fiano, vilket är vita druvor som blir odlade över hela Kampanien.

Icke-lokala druvsorter i Beneventanos viner

En del av de druvsorter som blir använda i blandvinerna här, är säkert mer kända för de flesta än de lokala varianterna. Barbera från norra Italien till exempel, eller Sangiovese från Toscana. Dessutom använder de internationella sorter som Cabernet sauvignon och Chardonnay. Blandvinerna i Beneveneto får innehålla vilka druvor som helst från listan över tillåtna druvsorter.

Beneventano tillhör en av de mest framgångsrika IGT-regionerna i Italien. 2016 producerades över 9.5 miljon liter vin här under IGT-regler.
Själva idén med IGT var att ge vinproducenterna större frihet att vara kreativa, vilket varit lukrativt för regioner med mindre kända druvsorter.

Rött eller vitt?

I Kampanien, liksom större delen av södra Italien, så föredras vita viner. Tittar vi på en lista över Beneventanos viner, dominerar den vita druvan Falanghina. Kanske beror det på det varma klimatet och tillgången till fisk och skaldjur, som dessa viner passar ypperligt till.