Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Beira

(0)

Beiras - Portugals viktigaste vinregion med stora variationer.
Beiras är en VR (vinregion) i Portugal, där landskapet ger upphov till olika viner med skilda karaktärer. Kvaliteten varierar dock beroende på producent.

För många människor är Beiras-regionen i centrala Portugal den viktigaste delen av landet. Området sträcker sig från gränsen till Spanien i öster till Atlantkusten i väster. Vinodling är en tradition här, och fanns redan under den tidiga medeltiden genom benediktinerna och cistercienserorden i klostren. Regionen är även klassificerad som en Vinho Regional (VR), alltså en vinregion, en beteckning som liknar den franska kvalitetskategorin "vin de pays".

Regionen är en av djupa kontraster: Atlantkusten, där ett tempererat klimat, vita sandstränder och atlantiska tallskogar är typiska, och den inre delen, där istället berg och stenar sätter tonen.

Druvor

De viktigaste druvorna i Beiras-regionen inkluderar Arinto, Baga, Bastardo, Borrado das Moscas, Camarate, Sercial, Fernão Pires, Jaen, Malvasia, Marufo, Monvedro och Vital.

Baga är förmodligen den viktigaste röda vindruvan i Beira. Den utgör vanligtvis lejonparten av röda viner, särskilt i Bairrada, där den står för mer än tre fjärdedelar av planteringarna. Baga-baserade viner är vanligtvis djupt färgade, mycket sura och fria från garvsyra - en följd av deras små bär och tjocka skinn. De franska druvorna Merlot, Cabernet och Syrah blir även de alltmer populära i Beiras.

Viner

Ett brett utbud av viner blir tillverkade i Beiras - röda viner från regionen är vanligtvis rika, djupt färgade viner gjorda av Baga, Castelão, Rufete (Tinto Pinheira), Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah och Touriga Nacional och är ibland berikade att efterlikna deras mer kända Porto-kusiner. Vita är exempelvis oftast baserade på Fernão Pires och Bical. En stor del av produktionen består av vita viner, som fungerar som basviner för framställning av mousserande vin. Taoruca är hem för den äldsta och största portugisiska mousserande vinproducenten, Caves Murganheira. Andra välkända producenter är Entre Serras, Kemper Julia och Quinta da Foz do Arouce.

Beiras tre regioner producerar viner som är mycket olika varandra på grund av de olika klimaten i varje delregion. Och även om Beiras framställer viner i alla tänkbara varianter, så varierar kvaliteten dramatiskt beroende på producent och region.