Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Beaune

(2)

Där franska bourgogneviner har sin vinspets.
Beaune är den sydligaste regionen i regionen Bourgogne Franche-Comte i östra Frankrike. En utmärkt plats för utmärkta viner.

Orten Beaune är en historisk och anrik plats med ett stort arkitektonisk kulturarv att stoltsera med. Den blir ofta kallad för bourgognevinernas huvudstad, framförallt för att den levererar de berömda vinerna från Côte de Beaune, nämligen Beaune, Pommard, Volnay, Corton och Meursault. I regionen blir också röda och vita viner producerade, liksom rosé och mousserande. Den höga kvalitén, i kombination med en lättdruckenhet, är det som kännetecknar vinerna från Beaune.

Historia

Beaune har en lång och intressant historia med spår ända till romarrikets dagar. Det var de som började plantera vinrankor och sedermera producerade vin. Klostren och kyrkan var aktiva i vinodlingen och ansvarade för att invånarna kunde få sitt dagliga vin fram till Franska Revolutionen 1789. I och med att republiken fråntog kyrka och adel sina privilegier, flyttades ansvaret för vinproduktionen till de lokala bönderna som fick små lotter att förvalta. Sedan dess har det skett ytterligare uppdelningar av vinodlingarna i än mindre lotter. Vingårdarna, som i regionen blir kallade climat eller clos är därför inte speciellt stora. De är till exempel betydligt mindre i storlek än vingårdarna i Bordeaux.

Druvor

Till skillnad från många andra franska viner är bourgognevinerna från Beaune i första hand endruvsviner. Ett klassiskt rött Bourgogne tillverkas helt och hållet av druvan Pinot Noir medan det lika omtyckta Beaujolais görs av Gamay. Det är Chardonnay eller Aligoté som blir använda för de vita vinerna.

Vinerna

De röda vinerna som blir tillverkade på Pinot Noir är mjuka och fylliga med hög alkoholhalt. Medan de som blir tillverkade av Gamay är fruktiga och friska. De vita vinerna (Chardonnay) är fruktiga och lätta medan vinerna av typen Côte de Beaune, är smöriga och koncentrerade. På sluttningarna utanför själva Beaune ligger också ett Côte de Beaune AOC, en egen liten vingård som producerar både rött och vitt vin, alltså inget du ska förväxla med namnet på regionen.