Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Beaumes de Venise

(1)

I hjärtat av Frankrikes Rhône-dalen.
Beaumes de Venise ligger i franska Rhônedalen och har en lång historia av vinproduktion. Här tillverkas ett sött vitt starkvin samt ett röda kvalitetsvin.

Mellan Rhône-floden och Luberon-Ventoux-bergen i södra Rhônedalen ligger den pittoreska byn Beaumes de Venise. Från hjärtat av byn mellan vackert restaurerade kyrkor och kapell, återfinns en spektakulär panoramavy av många av traktens cirka 100 vingårdar och olivlundar. De natursköna omgivningarna samt producenternas förmåga att producera franska kvalitetsviner, i synnerhet Muscat och Côtes-de-Rhone viner, har placerat just det här området på många vinentusiasters karta.

Regionens ursprung och utveckling

Regionen har en lång och anrik historia som vin producent. För drygt 2 000 år sedan skriver Plinius den äldre att Muscat-druvan länge blivit odlad i Beaumes och att dess vin är anmärkningsvärt. Under tidigt 1300-tal fattade den dåvarande påven Clemens V tycke för regionens utsökta och ovanligt söta viner. De vid tiden blygsamma odlingarna utökades med 70 hektar för att tillgodose efterfrågan från påvens slott i Avignon.

Beteckningar och ackrediteringar

1943 fick det naturligt söta Muscat-vinet från Beaumes de Venise AOC (appellation d'origine contrôlée) ackreditering. 1956 gick utmärkelsen till ortens röda Côtes du Rhône. 1978 blir regionens vita, röda och roséviner ytterligare höjda till benämningen Côtes-du-Rhône Villages AOC (namngivna byar). Från 2005 har regionen ytterligare fått bekräftelse då Beaumes de Venise rouge och Muscat de Beaumes de Venise vinerna fick titeln "cru", vilket är den högsta klassen för viner i Rhône-dalen.

Regionen idag

Idag finns det runt 100 vingårdar i trakten som sinsemellan odlar cirka 500 hektar. Vinrankorna växer vid sluttningarna runt foten av Dentelles de Montmirail. Jorden är där något sandig med en del inslag av tre olika sorters sten. Klimatet är till största delen ett traditionellt medelhavsklimat med mycket sol. Ett unikt inslag i hur druvorna mognar är i synnerhet sättet som solens värme blir reflekterat. Det strålar ner över vinrankorna från kalkstensplattorna i Montmirail-spetsen. Regionens mest kända vin är ännu idag dess Muscat-vin, vilket är ett traditionellt producerat vin med en jäsningsprocess som främjar den naturliga sötman. Resultatet blir ett vin rikt på fruktsocker och alkohol som fortsätter vara en favorit hos vinälskare.