Barsac

(0)

Här produceras några av de bästa söta vinerna i världen.
Barsac ligger söder om Bordeaux i Frankrike och är granne med Sauternes. Här produceras söta viner gjorda på druvan Sémillon.

Barsac är en liten by söder om Bordeaux i sydvästra Frankrike. Appellationen producerar söta viner baserade på druvan Sémillon. Vinerna är några av de finaste i världen av sin sort, men är mindre kända än grannen Sauternes. Appellationen fick sin AOC-klassificering 1936 och den täcker ett område på sex kvadratkilometer.

Jordmån & klimat

Jorden i Barsac varierar mycket, från kalksten på de högre sluttningarna, till sand, lera och grus. Landskapets kännetecken är böljande kullar och dalar. Närheten till två floder ger morgondagg följt av torra och soliga eftermiddagar, vilket är perfekt för produktion av söta viner. Cironfloden ger även dimma på hösten, vilket gör att tillväxten av svamp ökar. Det torkar i sin tur ut druvan och gör att koncentrationen av socker blir högre. Huvuddelen av odlingarna består av Sémillon men du hittar även Sauvignon Blanc och Muscadelle i området.

Sémillon

Druvan Sémillon ger rika viner med tydlig struktur. Sémillon är relativt lätt att odla och har kraftiga vinstockar. Dessutom är druvan ganska resistent mot sjukdomar, förutom rötning. Druvan mognar tidigt och får då en rosa nyans. Eftersom druvan har ett tunt skal finns det även risk att den blir solbränd i varmare klimat. Den är bäst lämpad för områden med soliga dagar och svala nätter. I viner gjorda på Sémillon hittar du dofter av bivax, tropiska frukter och aprikos. Torra blandningar med Sauvignon Blanc får en mer örtig ton. Dessa viner blir även friskare eftersom druvan tillför mer syra.

Egen benämning

Producenterna i Barsac har sin alldeles egna benämning men de kan även använda sig av Sauternes-titlen på sina viner. Av de fyra byarna som utgör Sauternes odlingsområde är det endast Barsac som har äran att göra det. Lagarna är samma för Barsac och Sauternes förutom då det gäller vilket territorium de täcker. I båda fallen får druvorna endast plockas för hand och bara när mustvikten når 221 gram per liter. Reglerna för de torra vinerna är 162 gram per liter.