Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Barossa Valley

(6)

Australiens mest kända vindistrikt.
Barossa Valley är ett vindistrikt i Australien där man producerar flera olika sorters druvor. Den mest känd druvan är den fruktiga Shirazdruvan.

Barossa Valley ligger i regionen South Australia och är Australiens mest kända vindistrikt. Det ligger lite inåt landet, väster om Eden Valley i det så kallade hjärtat av vinindustrin. Barossa Valley har ett torrt och varmt klimat med liten nederbörd under sommaren, därför är konstbevattning väldigt viktigt. Barossa Valley är landets största distrikt för kvalitetsviner och här hittar ni de största vinfirmorna. Distriktet är mest känt sina fruktiga Shirazviner.

Vinets historia

Tyska invandrare kom Till Barossa Valley redan på 1800-talet och där planterade de vinstockar som lade grunden till den stora vinproduktion som finns idag. Vinet från dessa stockar kom att bli mycket eftertraktat under de kommande tvåhundra åren. En av anledningarna till att man har lyckats så bra är att man har klarat sig ifrån den så kallade vinlusen. Tack vare det har de idag en världens äldsta vinstockar på Shirazdruvan.

Olika druvsorter

Barossa Valley är idag framförallt kända för druvan Shiraz men här går den under namnet Barossa Shiraz. Shirazvinerna är kraftfulla och muskulösa viner och sorterna från Barossa är kanske några av de mest intensiva. Ett av de mest kända vinerna är Penfolds Grange Hermitage, franställd av Max Schubert. Den första årgången kom 1951 och innehar priser i nivå med de bästa vinerna från Bordeaux. Andra blå druvor som är viktiga är Grenache och Mourvedre, även här kallade Mataro. I Barossa blandar man även Shiraz med andra druvsorter vilket man inte gör i andra länder.
Viktiga gröna druvsorter är Semillon och Riesling. I Barossa Valley finns några riktigt gamla stockar av just Semillon medan Riesling produceras i Eden Valley. I Barossa odlas även de gröna druvorna Sauvignon Blanc, Riesling, Sémillon och Chardonnay.

Kända producenter

I Barossa Valley finns många producenter som är kända världen över. Du hittar bland annat Penfolds som ingår i världens största vinkoncern och producerar ett av världens bästa rödviner Grange. En annan producent som många kanske känner till är Orlando som producerar det kända vinet Jacob´s Creek.