Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Aude

(0)

IGP Aude är ett geografiskt ursprungsområde i södra delen av Frankrike, Languedoc-Roussillon.
Aude är en av de blåsigaste regionerna i södra Frankrike. Det har visat sig bra för att odla klassiska druvor såsom Grenache, Carignan och Cinsault.

Regionen IGP Aude ligger mellan Medelhavet och Pyrenéerna. I norr är området avgränsat av berget Montagne Noir och floden Aude genomkorsar landskapet. Dessa förutsättningar ger en rik och varierande jordmån. Vid Montagne Noir består marken av skiffer, marmor och kalk. Närmare Pyrenéerna är det istället sedimentära bergarter som sandsten och kvarts som dominerar. Vinodling sker dock framförallt i den kalkrikare jorden.

Klimat

Aude är en av de blåsigaste regionerna i södra Frankrike. Från nordväst blåser det torrt och kallt, medan Medelhavet å andra sidan bidrar med fuktiga och varma vindar. Höstarna präglas av våldsamma men korta stormar, medan somrarna är torra och heta. Närmare bergen blir det kallt på vintern, medan det vid kusten är milt och fuktigt. Vindarna som blåser över området är viktiga av flera orsaker. 

För det första bidrar de till att bromsa mognadsprocessen genom att kyla druvorna under varma och soliga dagar. Blåsten minskar även fukten, vilket minskar risken för sjukdomar. Slutligen leder de plötsliga kraftiga regnstormarna på våren och hösten till att vinstockarna blir bevattnade.

Druvor

Vinerna från Aude är traditionellt gjorda på blandningar av druvor från Medelhavsregionen såsom: Grenache, Carignan och Cinsault. Även druvsorter från andra delar av Frankrike, framförallt Bordeaux, finns representerade i Aude genom Cabernet Sauvignon och Merlot.

Viner

De viner som är gjorda på Grenache har en fyllig och kryddig arom kombinerat med smak av hallon. De lättare röda vinerna samt rosévinerna passar bra med rätter på fågel, fläsk eller fet fisk. Viner som består av Carignan har smak av mörka och svarta frukter. Där återfinns även en ton av peppar och lakrits. På grund av sin uttalade kryddighet passar vin gjorda på denna druva bra till det nordafrikanska köket. Viner gjorda på Cinsault har smak som påminner om ljusa röda bär och druvan är använd både till att göra både röda viner och rosé. De senare kombinerar du helst med rökt lax, medan de tidigare gör sig bra till lamm.