Asti

(0)

Asti är en by i italienska Piemonte där det huvudsakligen görs vita, söta och pärlande viner. Även rött vin på druvsorten barbera (och ibland nebbiolo) är vanliga.

Vad är Asti?

Asti är namnet på ett distrikt och en by i regionen Piemonte i norra Italien, precis vid foten av Alperna. De mest kända vinerna från Piemonte är Barolo-vinerna som är kraftfulla rödviner. De innehåller druvan nebbiolo, som är en av de finare druvorna i världen. I Asti däremot, tillverkar man söta, mousserande viner på druvan moscato bianco. Några vinnamn du kanske känner igen är: Moscato d'Asti och Asti (tidigare Asti Spumante). Men du hittar även röda viner här. De innehåller, likt i grannområdet Alba, i huvudsak druvsorterna barbera och nebbiolo.

Hur framställs Moscato d'Asti?

Jordmånen i Asti innehåller mycket kalk, vilket bidrar till vinets unika karaktär. Vinerna framställs enligt den så kallade Asti-metoden. Den innebär att druvorna skördas och sedan försiktigt pressas för att behålla så mycket som möjligt av druvsortens känsliga blomdoft. Musten kyls sedan ned ordentligt för att stoppa fermenteringen som sker i trycktank. I processen omvandlas druvsocker till alkohol och då frigörs kolsyra. Vinet blir då sött med en ganska låg alkoholnivå. Till skillnad från tillverkningen av Champagne, bildas koldioxiden vid första jäsningen och inte vid en andra jäsning i flaskan.

Vad är Moscato d’Asti?

Det kanske mest kända vinet från Asti är det lätta mousserande vinet Moscato d´Asti. Du hittar vinet i två olika former, frizzante och spumante. Tyvärr har ryktet för dessa viner varit ganska lågt men på senare år har kvaliteten blivit mycket bättre och vinerna har börjat bli mer respekterade. De kan till exempel passa mycket bra till mer kryddstark mat.

Vad är skillnaden ellan frizzante och spumante?

  • Frizzante: är det italienska utrycket för en lätt bubblig dryck. När drycken är ett vin har det ett lätt tryck av kolsyra och får därmed en så kallad "pärlande" känsla. Frizzante används även för till exempel vatten. Den Moscato d'Asti som har frizzante skrivet på etiketten är lätt (lägre alkoholstyrka) och med färre men fina bubblor. 
  • Spumante: Italienarna kallar traditionellt sina mousserande viner för spumante. Det kommer från ordet spumare, som betyder ungefär skumma eller löddra. Man tillverkar spumante på samma sätt som frizzante men skillnaden är att vinet har en lite högre alkoholhalt och mer kolsyra. Den Moscato d'Asti som har spumante skrivet på etiketten har därmed lite högre alkoholhalt och fler, mer intensiva bubblor. 

Vad ska man äta till Moscato d'Asti?

Krämiga desserter passar perfekt med det bubbliga och söta Moscato d'Asti-vinet. Mascarponekräm med jordgubbar, gräddtårta eller pannacotta är alla desserter som passar perfekt till Moscato d'Asti.