Distriktet Asti ligger i Piemonte i norra Italien, precis vid foten av Alperna. De mest kända vinerna från Piemonte är Barolo-vinerna som är kraftfulla rödviner. De innehåller druvan Nebbiolo, som är en av de finare druvorna i världen. I Asti däremot, tillverkar man söta, mousserande viner på druvan Moscato Banco. Några namn du kanske känner igen är bland annat Moscato d'Asti och Asti (tidigare Asti Spumante). Men du hittar även röda viner här. De innehåller, likt i regionen Alba, i huvudsak Barbera och Nebbiolo druvor.
Framställningen
Italienarna odlar druvan Moscato d’Asti i jord med mycket kalk, vilket ger vinet dess unika smak. När de framställer sina viner gör de det enligt den så kallade Asti-,metoden. Det innebär att de skördar druvorna och sedan försiktigt pressar de för att behålla de känsliga blomdofterna. Sedan kyler de ner musten ordentligt för att stoppa fermenteringen som sker i trycktank. I processen omvandlas druvsocker till alkohol och då frigörs kolsyra. Du får du ett sött vin med en ganska låg alkoholnivå.
Man jäser vinet i en trycktank och, till skillnad från tillverkningen av Champagne, bildas koldioxiden vid första jäsningen och inte vid en andra jäsning i flaskan.
Moscato d’asti
Det kanske mest kända vinet från Asti är det lätta mousserande vinet Moscato d´Asti. Du hittar vinet i två olika former, Frizzante och Spumante. Tyvärr har ryktet för dessa viner varit ganska lågt men på senare år har kvaliteten blivit mycket bättre och vinerna har börjat bli mer respekterade. De kan till exempel passa mycket bra till mer kryddstark mat.
Frizzante
Frizzante är det lättaste av de två sorterna och har en alkoholhalt på 5-7 %. Vinet har ett lätt tryck av kolsyra och får därmed en så kallad "pärlande" känsla.
Spumante
Italienarna kallar traditionellt sina mousserande viner för Spumante. Det kommer från ordet spumare, som betyder ungefär skumma eller löddra. Man tillverkar Spumante på samma sätt som Frizzante men skillnaden är att vinet har en lite högre alkoholhalt och mer kolsyra.