Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Anjou

(0)

Spännande ljusrosa roséviner från Loiredalen i Frankrike.
Intresset för roséviner ökar och många kan med fördel paras ihop med maträtter. 

Anjouvin kommer från vinregionen Loire nära staden Angers. I regionen finns det flera vinmakare som fokuserar på att använda traditionella metoder för att producera röda och vita viner samt roséviner. Men det finns också vinmakare som satsar på ekologiskt odlade viner, exempelvis Joue Connection. Anjou ligger i västra Frankrike och närheten till Atlanten ger regionen ett maritimt klimat med milda höstar och vintrar. Somrarna i regionen är varma och soliga, vilket bidrar till goda skördar.

Röda viner och roséviner

Anjou är känt för sina rosévin, men vinmakare ifrån Anjou producerar alltfler röda viner. Cabernet Franc är en druva som används för att göra röda viner, men den går även att använda för att framställa roséviner. Cabernet d'Anjou räknas som ett av de främsta rosévinerna och det produceras på Cabernet Sauvignon och eller Cabernet Franc. Vinerna har ofta en tydlig sötma samt en hög fruktsyra.

Roséviner mer populära

Grolleau, en lokal druva även kallad Groslot, får dock vinmakare endast använda för att tillverka roséviner som ska få AC-status. Rosévinsappellationerna AC Cabernet d'Anjou är en av de främsta appellationen. Nästan en tredjedel av all produktion av rosévin kommer från Frankrike, men rosévin står enbart för cirka 10 procent av vinproduktionen i världen. Till rosévinerna använder vinproducenterna blå druvor som får macerera under en kortare tid jämfört med när de gör röda viner. Metoden att macerera druvor innebär att olika ämnen extraheras från skalen på druvorna.

Kombinera roséviner till maten

Den största försäljningen av roséviner sker under sommaren. En viss utjämning av konsumtionen av roséviner har dock skett de senaste åren i och med att vinet har börjat få en status som en dryck som passar till mat. Friskt och bärigt eller fruktigt och smakrikt passar att servera före maten som aperitif, till naturella skaldjur, fiskgrytor, och matiga sallader. Mer kraftfulla viner kan du servera till grillad fisk eller kyckling.