Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Alta Langa

(0)

Alta Langa är en riktig skattkista fylld med gourmetmat och vin!
I Alta Langa samlas ett nätverk av företagare med gourmetsmaker och nya idéer som huvudinriktning. Här hittar man bara de mest framstående producenterna.

Om Alta Langa

Alta Langa är en av de allra vackraste delarna i Piemonte. Det är ett kuperat landområde som gränsar till Ligurien. De trädbeväxta kullarna befinner sig upp till 900 meter över havet, vilket gör att Alta Langa dessutom är ett utmärkt val för den som vill fly från sommarvärmen längre ner. Området består av totalt 43 små byar. Det är glesbefolkat och därför extremt lugnt och fridfullt med sina gamla slott och avlägsna ålderdomliga byar.

Byarna i Alta Langa

Framförallt utmärker sig byn Bergolo, från 1 000-talet. Det är den minsta byn i Alta Langa. Inte nog med det, den är också en av de minsta i hela Italien där det enbart bor drygt 50 personer. Ytterligare en underbar by är Prunetto, vilken ligger 720 meter över havet, där de flesta av småbutikerna i byn drivs av familjer. Du kan därför vara säker på ett varmt välkomnande, oavsett vilken del av världen du kommer från.

Vintillverkning i Alta Langa

Sedan början av 1800-talet blir några franska druvsorter, främst Pinot noir och Chardonnay odlade i regionen. De blir framförallt odlade för att tillverka mousserande vita viner. Under mitten av 1800-talet började dessutom vinhusen lära sig tekniken för att kunna producera samma typ av vin, som det välkända från Champagne. Det betyder att den italienska mousserande vintypen Spumante är ett resultat av det.

Alta Langa-vinernas karakteristika drag

Den här regionen har höga ambitioner, så produktionsreglerna är strikta för att bevara dess unikum och dessutom kunna garantera kvalitet. De mousserande vinerna från Alta Langa måste innehålla mellan 90 och 100% av druvorna Pino nero och Chardonnay. Upp till 10% icke-aromatiska, vita Piemonte druvor kan tillsättas. Vinrankorna blir odlade på kalkrika lerkullar som ligger ca 250 meter över havet. De förhållandena finns i bergen på den högra stranden av floden Tanaro i provinserna Asti, Alessandria och Cuneo.