Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Aloxe-Corton

(0)

Mörka och kraftfulla viner från Frankrike.
Aloxe-Corton är ett distrikt i mitten av Frankrike. Där produceras i huvudsak röda viner med mörk färg och kraftfull smak.

Så kallade Aloxe- Corton-viner är producerade i regionen Aloxe-Corton och Ladoix-Serrigny i Bourgogne. AOC Aloxe- Corton får användas som beteckning för både röda och vita viner men man producerar i princip bara röda viner - omkring 98 %. Framför allt rör det sig om druvorna Pinot Noir och Chardonnay. En röd Pinot Noir blir som bäst efter ungefär 3-5 års lagring.

Delar av Corton Hills ligger i regionen Aloxe-Corton och där finns vingårdar som producerar både Corton, Corton-Charlemagne och Charlemagne. I AOC Aloxe-Corton har man hållit på med vinproduktion sedan 1938.

De olika vinerna

Grand Cru vinerna från Aloxe-Corton är världsberömda. Corton är den så kallade "kungen" av de röda Grand Cru vinerna och Corton-Charlemagne är drottningen av de vita. De röda Grand Cru vinerna från Côte de Beaune regionen måste ha en alkoholhalt på 10,5 % och 13,5 % medan de vita ligger rmellan 11 % och 14 %.
I regionen finns även åtta stycken röda Premier Cru viner; Les Valozières, Les Paulands, Les Maréchaudes, Les Chaillots, Les Fournières, Clos de Chapître, Les Guérets och Les Vercots.

Vinets karaktär

De röda vinerna från Aloxe-Corton är ganska mörka i färgen, från mörkt rubinröda till granatfärgade. I de unga vinerna kan man känna smak av röda bär såsom hallon och jordgubbar, samt mörka bär som svarta vinbär och björnbär. När vinerna åldras utvecklas smakerna och vinerna får en blommigare smak, med inslag av bland annat torkad frukt, pistage, läder, tryffel och kanel.

Passar bra till kött

De röda vinerna från Aloxe-Corton kräver en del motstånd, vilket innebär att de passar till kraftigare, mer smakrika rätter. Servera det gärna till olika typer av kötträtter, som till exempel en entrecote eller grillat lamm. Även rätter från Mellanöstern såsom olika grytor och Tagines passar bra till. Vill du ta ett glas vin till ostbrickan kan du välja sorter som Époisses, Ami eller Chambertin.