Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Alicante

(3)

Ett populärt vindistrikt i sydöstra Spanien.
Alicante har en lång historia av vin. I det varma, oftast torra klimat odlas många olika sorters druvor. Viner från området har länge varit populära.

Vindistriktet Alicante ligger i sydöstra Spanien. Det varma klimatet passar perfekt för odling av en mängd olika druvor. Området har länge varit en massproducent för viner och vingårdar med hög avkastning. Regionen kan bli uppdelad i två separata zoner. La Marina, som kustområdet blir kallat, har ett medelhavsklimat med väldigt varma somrar. Inlandsområdet Vinalopo, har ett torrt klimat med, oftast även där, väldigt varm temperatur.

Stor variation av druvor

Inom distriktet blir en stor variation av druvor och viner producerade. I La Marina blir exempelvis druvan Moscatel/muscat odlad, vilken defrämst använder i söta viner som Moscatel de Alicante. I det torra klimatet på inlandet trivs däremot druvan Monastrell/Mourvédre bäst. Den här druvan finns i röda viner samt i roséviner. Ett exempel på rödvin som innehåller Monastrell druvor är Fondillón. Vita druvor härifrån är bland annat Planta fina, Merseguera och Macabeo.

Alicante som vinregion

Det har länge varit vanligt att göra vin i Alicante-regionen. Redan på 1500-talet var vin som tillverkats i det här området eftertraktade i stora delar av Europa, särskilt i England, Skottland, Nederländerna och Sverige. Vinindustrin genererade arbetstillfällen och ekonomiskt välstånd för de personer som bodde i området. Det finns många referenser till Alicantes vin i litteratur och historieteckningar. Exempelvis i Alexandre Dumas roman "Greven av Monte Cristo". Dessutom ryktas det om att den franska kungen Ludvig XIV endast drack vin från den här regionen på sin dödsbädd. I spanska myndigheters anteckningar över spanska vinområden finns Alicante nedtecknat från 1932. Men regionen blev ursprungsmärkt först 1957.

Viner från Alicante

Som sagt finns det en stor variation av viner med ursprung från det här området. Fondillón, som tidigare nämnt, blir lagrad på ekfat i minst 8 år. Det är ett nötigt vin på minst 16 %. Det är ett i grunden ett torrt vin men det har ändå söta undertoner. Espumoso är ett populärt mousserande vin från området.