Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Aglianico del Vulture

(4)

En okänd skatt bland italienska viner.
Aglianico del Vulture är gjorda på druvan med samma namn. Druvan sägs vara en av de bästa i Italien, trots att inte så många känner till den.

Aglianicodruvan inte är så känd men trots det anses den vara är en av de bästa druvorna i Italien. Två exempel på viner som är tillverkade på druvan är Aglianico del Vulture och Aglianico de Vulture Superior. De är producerade i det så kallade Vulture-området i Basilicata. Aglianicodruvan växer i vulkanisk jord i närheten av Mont Vulture och de allra flesta vingårdarna ligger på 450-600 meter höjd. 

Druvans historia

Alla de olika varianterna av druvan har en lång historia, där många tror att det till och med var de gamla grekerna som introducerade druvan i Italien så långt tillbaka som 500- eller 600-talet för vår tideräkning. Det sägs till exempel att Hannibal skickade sina soldater till Luciana så att de skulle kunna hela sig själva med Vulture-vin efter att ha besegrat romarna år 212 före Kristus.

DOC och DOCG

I Italien finns beteckningarna DOC och DOCG, vilka du ibland kan se på italienska vinetiketter. Det är kvalitetsbeteckningar som är framtagna för att klassificera det enorma utbudet av italienska viner på marknaden. Klassificeringen hjälper dessutom till att höja kvaliteten på vinerna som blir producerade.
1971 fick vinerna DOC-status och under 2011 blev dessutom Superior-vinet klassat DOCG, vilket är alltså den högsta klassificeringen som italienska viner kan få. Vinerna blir kontrollerade, både vi avseende, geografiskt ursprung, produktionsmetoder och nivån på kvalitet, genom en officiell provsmakning.

Vinets karaktär

Viner gjorda på Aglianico har potential att kunna bli mycket fylliga. De har en bra tanninstruktur med toner av choklad och körsbär. De kan hända att du uppfattar de yngre vinerna som något kärva och att de smakar ganska mycket alkohol. Men väljer du att lagra dem ett tag kommer de få en mjukare smak med tiden. Vill du lagra dem kan du oftast göra det så länge som 6 till 20 år.