Adelaide hills

(2)

Härligt klassiska och trendiga viner från Australien.
Med över 60 vingårdar att välja mellan i Adelaide Hills är det inte svårt att hitta ett vin för alla smaker! Utforska viner från natursköna södra Australien!

Knappt 20 minuters bilfärd österut från staden Adelaide i södra Australien hittar man det böljande vackra vindistriktet Adelaide Hills. Med över 60 vingårdar att välja mellan bokstavligen snubblar man fram mellan de olika producenterna. Närheten till just staden Adelaide gör att detta är ett av de mest stadsnära vindistrikten i världen och många besöker den som en kombinerad naturskön och kulinarisk upplevelse.

Region och klimat

Vingårdarna i Adelaide Hills ligger omringande av fruktträdgårdar, mejerier och grönskande jordbruksmark. Beläget 400- till 700 meter över havsytan är detta ett av de mest natursköna vindistrikten i Australien.
Svala torra somrar och kyliga höstar ger druvor som mognar sakta och därigenom får en naturlig hög syrehalt. Klimatet anses fördelaktigt då temperaturen i regel är 4 grader svalare dagtid och 8 grader kallare nattetid gentemot grannregionerna Barossa Valley och Eden Valley i norr och McLaren Vale i söder.

Druvor

Nära 65 % av de viner som produceras i regionen är vita. För att bibehålla både syran och den höga fruktigheten använder man mycket sällan ekfat i produktionen av vita viner i regionen. Sauvignon Blanc är den mest odlade druvan här och dess viner från Adelaide Hills är förmodligen de mest populära Sauvignon Blanc-vinerna som produceras i Australien idag. Vinerna är mycket fräscha och har en frisk och fruktig karaktär med noterbara smaker av tropisk frukt såsom passionsfrukt samt med en viss grönska i aromen. Chardonnay druvan från Adelaide Hills är elegant välbalanserad, smakrik och med bibehållen fruktig arom. En kontrast jämfört med de traditionellt smöriga och honungslena undertonerna som karaktäriserar många Chardonnay viner.

Adelaide Hills i framtiden

Den stadsnära positionen gör att området således har en spännande framtid. Här finner man allt från de eleganta klassiska vinerna till nya tidens viner. Trendiga gourmet restauranger som poppar upp, gediget friluftsliv samt ett ökat intresse av lokalt producerade produkter lockar många besökare. Med andra ord, håll ögonen öppna på denna intressanta region!