Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Umbrien

(0)

Umbrien - här produceras mer än bara vita viner.
Umbria/Umbrien är en vinregion i centrala Italien. Den är känd för sina vita viner, som Orvieto, men här produceras även röda viner.

Umbrien ligger i centrala Italien och är granne med det mer kända Toscana. Italienarna kallar det ofta för det gröna hjärtat av Italien tack vare sina frodiga, böljande kullar. Det är den enda italienska regionen utan vare sig kust eller internationell gräns. Området har också flera historiska städer, bland annat Orvieto och Assisi.

Det mest kända DOC-området i regionen är Orvieto som står för mer än 10% av vinproduktionen i regionen. Här hittar du allt från torra viner till halvsöta och söta viner.

Klimatet i regionen

Klimatet i Umbrien liknar det i Toscana med kalla, regniga vintrar och torra somrar med mycket sol. Undantaget är området väster om Perugia där temperaturen är lägre tack vare sjön Trasimeno. Här ligger vinodlingarna längs terrasser på sluttningarna och här finns flera av områdets DOC-namn.

Trebbiano och Grechetto

De vanligaste druvorna i Umbrien är de gröna druvorna Trebbiano och Grechetto. Det som utmärker Trebbiano är hög syra och ganska neutral smak. De bättre vinerna, däremot, har större djup och smaker av gräsig frukt. Grechetto är en druva med grekiskt ursprung. Du hittar den överallt, men främst i Umbrien, där den mest blir använd till att framställa DOC-vinet Orvieto. Druvan Grechetto har ett tjockt skal, vilket gör den motståndskraftig mot bladmögel. Oftast ingår Grechetto i blandningar med Chardonnay, Malvasia, Trebbiano och Verdello, men det finns även viner som enbart innehåller Grechetto.

Röda viner

Umbrien är inte bara hem för vita viner, utan även röda druvor som Sagrantino, Sangiovese och Colorino. De röda druvorna växer framför allt i området Montefalco och runt sjön Trasimeno. Producenterna odlar även internationella sorter som Merlot och Cabernet Sauvignon. Regionens flaggskepp är Sagrantino di Montefalco DOCG och Torgiano Rosso DOCG. Dessa viner är komplexa med mycket struktur. Torgiano Rosso DOCG kommer från vingården Lunganotti, medan det andra vinet, Sagrantino di Montefalco, kommer från vingårdar runt Montefalco. Vinet är gjort på 100 % Sangiovese och de måste lagras minst ett år innan buteljering. Vinerna släpps inte förrän tre år efter skörden.