Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Thracian plain

(0)

Vinregionen Thracian Plain ligger söder om Balkanbergen och gränsar i öster mot Svarta havet i öster och i söder Grekland. Många historiker menar att det är en av de äldsta vinregionerna i världen. Beteckningen har funnits sedan 2007 och är en av två bulgariska så kallade SGB-beteckningar, vilket står för viner som får exporteras till EU.

Varierande klimat

Klimatet i Thracian Plain ligger emellan tempererat och subtropiskt. Medeltemperaturen i januari är mellan 0 och 3 grader och i juli mellan 23 och 24 grader. Det förekommer sällan frost under höst och vår, vilket är något som gynnar växtligheten.

Perfekta förhållanden för druvor

Närheten till floden Maritsa tillsammans med den mångsidiga terrängen gör att området lämpar sig för odling. Här finns nämligen olika typer av jordar, med allt från lösa och mjuka alluviala jordar till så kallad "tjernozem" (svartjord). Båda typerna passar utmärkt för odling av druvor.

Många olika druvsorter

I regionen odlar vinproducenterna flera olika druvsorter. Bland de blå hittar du Pamid, Gamza, Cabernet Sauvignon, Traminer, Merlot. Gröna druvor som produceras är bland annat välkända sorter som Riesling, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Men även Muscat Ottonel, Vrachanski Misket och Traminer. Thracian Plain står tillsammans med den andra SCB-beteckningen Danubian Plains för cirka 30 % av Bulgariens vinframställning.

Västra delen

Odlingarna med blå druvor ligger främst i de västar delarna där Bordeauxliknande viner blir producerade såsom Ruby Cabernet, Mavrud och Pamid. Mavrud. Druvan Mavrud är en inhemsk druva som vinproducenter i flera av Balkanländerna odlar. Stilen på vinerna i västra delen skiljer sig mycket åt eftersom området är så pass stort.

Östra delen

Den östra delen av regionen är landets frukt- och grönsakscentrum. Men på de bördiga slätterna i Stara Zagora, Nova Zagora och Korten ligger även flera vingårdar. Traditionellt har den här delen också producerat mest röda viner, men idag ökar de vita vinerna med. På senare år har nämligen vinerna på Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat och Traminer blivit mycket bättre. Området visar också potential för mousserande viner.