Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dealurile Munteniei

(0)

Rumänien är den femte största vinproducenten i Europa och Dealurile Munteniei är en av de viktigaste vinregionerna i landet. Odlingarna ligger i länen Arge?, Buzau, Dâmbovi?a, Olt och Prahova. Tillsammans utgör de ett geografiskt ursprungsområde.

Vinregionen ligger på södra Karpaternas södra och östra sida, där berget sluttar ner mot den rumänska slätten. Namnet betyder Muntenias kullar och vinodlingarna ligger på höjder mellan 140 och 550 meter över havet. De befinner sig mestadels på sydsluttningar och har därmed god solexponering.

Historiskt vinodlingsområde

Muntenia är en historisk region i Rumänien och var en del av furstendömet Valakien. Vinodlingstraditionen i området är gammal. Den finns omnämn redan i skrifter från det fjärde århundradet om den visgotiska kungen Athanaric.

Det som gör området lämpligt för vinodling är det tempererade kontinentala klimatet med varma somrar, långa och torra höstar samt korta vintrar. Dessutom består den rödbruna jorden av rödlera, märgel och kalksten. I vissa delar finns också järnoxid och kalciumkarbonat.

Förutom goda geografiska och klimatiska förutsättningar beror vinproduktionens framgång också på närheten till Bukarest. Det gör att det både funnits människor som velat investera i vinproduktion liksom en avsättningsmarknad i närområdet för de färdiga produkterna.

Inhemska druvsorter

De vanligaste blåa druvorna i Dealurile Munteniei är dels internationella sorter såsom Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot Gris, dels den rumänska inhemska varianten Feteasca Neagra. Den här druvan ger torra till söta viner med en alkoholhalt runt tolv procent. Vinet har en djup mörkröd färg med smak av svarta vinbär.

De inhemska gröna druvorna är Busuioaca de Bohotin, Feteasca Alba, Feteasca regala och Tamâioasa Româneasca. Av Busuioaca de Bohotin görs ett starkvin som har smak av basilika och rosor. Feteasca Alba är använd till att göra mousserande viner medan släktingen Feteasca regala ger bordsviner av hög kvalitet. Tamâioasa Româneasca blir ett efterrättsvin som har smak av honung.