Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Basilicata

(10)

En ganska okänd vinregion i södra Italien
Basilicata är inte en av Italiens mest kända vinregioner, men idag är den på stark frammarsch. Det mest kända vinet är Aglianico.

Regionen Basilicata ligger i södra Italien, och är ett namn du ganska sällan hör i vinkretsar. Det är mest känt för röda viner från sorten Aglianico, och särskilt beteckningen Aglianico del Vulture. Basilicata är kanske inte en särskilt ekonomiskt välmående region, men den är rik på naturlig skönhet. Områdets 10 000 kvadratkilometer gränsar i norr med Kampanien och Puglia och söderut av Kalabrien. Landskapet har Joniska havet på ena sidan och Tyrrenska havet på den andra, med fantastiska berg och kullar.

Vinframställningens historia

Vinframställning i Basilicata går tillbaka över tusen år. I centrala och norra Italien var det etruskerna och romarna som banade väg för lokal vinframställning. Men i söder utförde grekiska sjömän till stor del denna uppgift. Basilicata blev också influerat av bysantinerna, vilka styrde området under två olika perioder i både det 6:e och 9:e århundradet. De gav regionen sitt nuvarande namn (från grekiska basilikos, vilket betyder prins eller guvernör).
Huvudområdet för vinodling ligger i hjärtat av det bördiga Vulture-massivet i norr. Vingårdar ligger runt berget Vulture på vulkaniska jordar. Den bergiga terrängen och det hårda vädret gör vinodling till en utmaning. Men området har fortfarande ett överflöd av solsken under hela växtsäsongen och svala temperaturer runt skörden tack vare sina klimatvariationer.

Viner

Medan Aglianico är "kändisvinet" i regionen, finns det många av andra lokala varianter som nu också får stå i centrum. Det finns exempelvis några mycket trevliga exempel på Moscato, men också ett flertal fantastiska Malvasia. Det bästa av dessa kommer från Vulture-området och östra Bradano-dalen.
Primitivo, Sangiovese och Montepulciano klarar sig också särskilt bra, liksom Bombino Nero. Aglianico-druvan är emellertid stjärnan i Aglianico del Vulture. Men den odlas också ett stycke bort på slätterna i Matera, för användning i Vino da Tavola.
Aglianico har varit den ledande druvsorten här i Basilicata i många århundraden. De senaste teorierna antyder att vinet introducerades (känt som vino de llanos, eller "vinet på slätten") under kung Aragones styre på senmedeltiden.