Vinihold

(5)

För dig som vill upptäcka portugisiska viner!
Vinihold exporterar portugisiska viner - de har allt från friska vita och rosé till mångskiftande Madeiraviner och mörka Portviner.

1998 startade Fernando och Álvaro van Zeller ett företag som de valde att kalla Vinihold. Bröderna har stor kunskap om viner och är 14:e generationen i släkten som sysslar med just vinframställning. Vinihold är ett pionjärprojekt där de samlar en unik portfölj med över 400 viner tillverkade på både nationella och internationella druvsorter. Alla viner kommer dessutom från gårdar i de olika portugisiska vinregionerna. Företaget kan därför erbjuda sina kunder många sorters vin i olika prisklasser.

Portugal - "den gamla världens vinproducent"

Portugal är litet i jämförelse med grannlandet Spanien, men landet har en överraskande bredd när det gäller olika vinstilar och viner. Landet är den så kallade "världens vinproducent". I landet finns århundraden av tradition och kunskap när det gäller vinframställning. Denna tradition fördes under många år vidare via olika civilisationer som besökte Portugal.

Stor vinexport

Vinexporten började redan under romartiden när portugiserna började transportera vin till Rom. Senare utökade de också exporthandeln till Storbritannien. Portugal har det äldsta appellationssystemet i världen. Där finns regionen Alto Doro på fastlandet och i Azorerna ön Picos vingårdslandskap, som båda finns med på UNESCO:s världsarvslista. Portugal är idag en av de främsta vinproducenterna i världen, tack vare sina kvalitetsviner.

Många olika slags viner i sortimentet

Portugal producerar många olika slags viner och här hittar du allt från friska vita viner och ljusa roséviner till mångskiftande Madeiraviner och mörka Portviner. Vinihold har alla dessa i sitt sortiment.

Ett vin som är värt ett extra omnämnande är Vinho Verde, vilket är ett välkänt vin från landet. Vinet kommer från nordvästra Portugal och det är ett ungt, krispigt grönt vin som på senare år har blivit ett populärt sommarvin. Vinho Verde passar utmärkt till den klassiska portugisiska maträtten bacalhau. Bacalhau är torkad fisk (ofta torsk), vilket är en ingrediens i till exempel mustiga grytor eller i kroketter.