Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Louis Chavy

(2)

Kända för sina utmärkta vita Bourgogneviner.
Louis Chavy är en vingård i Puligny Montrachet i Frankrike. Gården är döpt efter den tidigare ägaren och har en lång tradition av vintillverkning. 

Louis Chavy föddes 1919 i Puligny Montrachet, som ligger i östra Frankrike. Han kommer från en väletablerad vinmakarfamilj och grundade 1938 sin alldeles egna domän i byn. Hans mål med denna vingård var att erbjuda ett brett sortiment av fina Bourgogneviner. Idag är det dock "La Compagnie des Vins d'Autrefois" som äger gården men de har varit noga med att föra Louis tradition vidare. De vill att hans kärlek för vintillverkning ska synas i Bourgognevinerna även idag. Gården utvecklar hela tiden sortimentet och har idag ett stort utbud av högkvalitativa viner.

Domänens utveckling

Louis Chavy själv studerade oenologi (läran om vin och dess tillverkning) i staden Dijon och startade sedan sin egen produktion av Côte de Beauneviner. Senare utökade han produktionen till att innefatta även viner från andra delar av Bourgogne. Louis var väldigt intresserad av försäljning och det tog inte lång tid innan han skaffade sig ett stort nätverk av kunder inom restaurangbranschen. Han började sälja viner till kunder både i östra Frankrike och i grannländerna Schweiz, Tyskland och Belgien. 1991 sålde Louis barnbarn gården till de nuvarande ägarna. Men Louis Chavy är fortfarande idag ett litet vineri som specialiserar sig på just kvalitetsviner från Côte de Beaune, Côte de Nuits och Côte Chalonnaise.

Exempel på viner

Louis Chavy producerar flera olika viner och här är några exempel: Jean-Louis Chavy, Puligny Montrachet.

Ett vitt vin gjort på 100 % Chardonnay och ett typiskt exempel på ett vin från just byn Puligny Montrachet. Det är ett friskt och elegant vin med ren smak och stor komplexitet. Vinet passar bland annat till charkuterier, lagrade hårdostar och lamm.

Louis Chavy Coteaux Bourguignon

Det är ett rött vin gjort på Pinot Noir och Gamay. Vinet är mjukt och elegant, har fina tanniner och smak av mogna körsbär, samt en touch av kryddighet.