Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Jacques Dunay

(0)

Klassisk småskalig Côte du Rhône-producent med framåtanda som numera drivs av gigant från Bourgogne!

Kort om Jacques Dunay

Jacques Dunay föddes år 1947 i Beaune som ligger i hjärtat av Bourgogne.

Jacques kommer från en tjänstemanna-familj och hans far var brevbärare. Efter gymnasiet år 1967 flyttade Jacques till Dijon, där han började studera till läkare. Han insåg snart att det inte var vad han ville göra och bestämde sig istället för att bli oenolog. Han tog sedan sin examen vid universitetet i Dijon.

I fem år arbetade Jacques Dunay för olika burgundiska Negocianter i Beaune. När han körde till södra Frankrike för att fira semester med sina vänner gick hans bil sönder i Avignon, en historisk stad som ligger mitt bland vingårdarna i Côte du Rhône. Under de två dagarna som han fick vänta med att få bilen fixad roade sig Jacques med att testa Rhône-viner i gamla stan och han blev kär i komplexiteten och mångfalden som erbjöds av vinerna från regionen. 

"Vins Jacques Dunay"

Det viktigaste med hans resa var dock att han träffade Liliane, dotter till hotellägaren där han bodde. De gifte sig efter några månaders romans och villkoret var att Jacques var tvungen att flytta till Avignon, eftersom Liliane var tvungen att sköta familjens hotell.

Strax etablerade Jacques sitt eget vinhus “Vins Jacques Dunay” och de bosatte sig i Caumont sur Durance, en liten stad i södra Avignon. Han byggde sig en modern vingård där han gjorde små "cuvées" från olika byar i södra delen av Côtes du Rhône (Gigondas, Vacqueyras, Chateauneuf du Pape, etc.) baserat helt på val av vingårdsläge.

Jean Pierre Nié, ordförande i Compagnie des vins d'Autrefois, fick Jacques att förstå att exportmarknaderna var extremt viktiga och han bestämde sig för att fokusera mycket på grannländerna i Europa som Storbritannien, Belgien, Tyskland och Schweiz. Han utvecklade också en stark relation med några franska distributörer och fick ut sina viner för försäljning bland stormarknadskedjor lokalt och lyckades få några viktiga nationella listningar.

Vid 63 års ålder bestämde Jacques Dunay sig för att sälja sitt företag. Hans äldsta son är en läkare, etablerad i Marseille, och hans andra son arbetar inom finansbranschen i London. Något familjeföretag var det alltså inte att tala om. 

Jean Pierre Nié, VD och grundare av CVA (Compagnie des vins d'Autrefois), och vid detta lag en gammal vän till Jacques, beslutade att köpa upp Maison Jacques Dunay år 2011. Syftet med köpet var att bredda utbudet med fina Rhône-viner (CVA producerade tidigare bara Bourgogne, Beaujolais och Languedoc-viner).

Från år 2011 har Jean Pierre Nié och hans team drivit Jacques Dunays projekt vidare och fortsatt att producera och sälja viner från de berömda byarna i Côte du Rhône i södra Frankrike.