Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Fire Block Vineyards

(14)

Bill och Noel odlar vin i gamla brandfält längs en järnväg i Clare Valley, Australien. Här produceras druvorna till några av våra mest omtyckta viner.

Vingården grundades av makarna, Bill och Noel Ireland och namnet Fire Block refererar till tiden runt mitten av 1920-talet, då ägorna mest var en stor betesmark för nötkreatur. Man oroade sig dock för att gnistor från förbipasserande tåg skulle tända eld på betesgräset och orsaka en skogsbrand och därför placerade man intill järnvägen s k brandfält (fire block), tomma och steniga åkrar som tog emot gnistorna från elden i ångloken så att de inte fick fäste och kunde sprida sig.

Brandfält blev till vinfält

1926, när järnvägen moderniserades, såldes brandfälten till lokala bönder och vinrankor, främst Grenache och Shiraz, planterades på just denna plats. Idag, nästan 100 år senare, är det samma knotiga gamla rankor som står där i solen och utan bevattning eller bekämpningsmedel produceras druvor till vårt kanske allra populäraste varumärke - Fire Block!

Uppskattade och upplyfta viner

Då James Halliday för några år sen provade igenom Fire Blocks sortiment fick de idel höga betyg, där deras Old Vine Shiraz och Riesling stod ut och fick hela 94 poäng av 100. Vingården tilldelades också fem stjärnor för sin konsekvent höga kvalitet av samme Halliday.

Clare Valley

1 timme och 20 minuter rakt norr om Adelaide, i ett vidsträckt och böljande landskap, ligger den varma och rödvinsfokuserande regionen Clare Valley. Regionen är känd för att göra lite mjukare Shiraz, som är mer rund i smaken än till exempel de från Barossa Valley. Fire Block Vineyards gör idag en Old Vine Shiraz, en Old Vine Grenache, en blend på Grenache och Shiraz, Riesling, Shiraz Rosé och numer också en så kallad GSM-blend, alltså en traditionell Rhôneblandning av druvorna Grenache, Shiraz och Mourvedre.