Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Domaine Yves Girardin

(1)

Viner på Pinot Noir och Chardonnay.
I Bourgogne är Pinot Noir och Chardonnay klassiska druvor. Domaine Yves Girardin som ligger i området odlar bägge druvsorterna. 

Vingården Domaine Yves Girardin ligger i distriktet Bourgogne, vilket är ett av Frankrikes mest klassiska vindistrikt. Där odlas druvorna Pinot Noir och Chardonnay, som är typiska för området.

Bourgogne ligger i östra Frankrike och sträcker sig från Auxerre i norr till Mãcon i söder. Regionen är välkänd för sina exklusiva viner och vingårdarna där framställer några av de dyraste vinerna som produceras i Frankrike. Det odlades vin i Bourgogne redan på kelternas tid, alltså långt innan romarna intog området år 51 före Kristus.

Historia

Familjen Girardin har odlat vin i 13 generationer. Det var dock inte förrän under 1960-talet som vingården Domaine Yves Girardin började bli till vad den är idag, genom att Jean Girardin köpte Château de la Charrière. På 1980-talet delade ättlingarna gården och den nuvarande ägaren Yves Girardin fick tre hektar. I sin önskan att utöka vinodlingen köpte han även gårdarna Chassagne-Montrachet och Pommard. Tillsammans utgör dessa 21,5 hektar av vinodlingar.

Jorden

Kalksten och lera dominerar jorden i Bourgogne, en kombinationen som ger vinstockarna både mineraler och fuktighet. För att vinstockarna ska kunna tillgodogöra sig den rika jorden på bästa sätt plogas fårorna på våren, någonting som underlättar rankornas rotutveckling. Allt annat arbete utför de för hand.

Druvor

På Domaine Yves Girardin odlar de Pinot Noir och Chardonnay, vilka är de vanligaste blå och gröna druvorna i Bourgogne. Viner som är gjorda på Pinot Noir har ofta en god lagringskapacitet och är mycket eftertraktade. Därav är de också bland de dyraste vinerna i världen.

Viner

Alla Domaine Yves Girardins röda viner är gjorda på 100 % Pinot Noir. Den här druvan ger viner som är medelfylliga, kryddiga och med aromer av röda bär. Även deras vita viner är tillverkade av endast en druva, nämligen Chardonnay. Det ger torra vita viner med hög fruktsyra. Smakerna som tränger igenom tydligast har nyanser av hasselnöt, brynt smör, honung och kryddor.