Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Domaine Tortochot

(0)

I området Charmes-Chambertin, i franska Bourgogne, ligger vingården Domaine Tortochot. Här har samma familj ägt och drivit vineriet i fyra generationer sedan 1865. Gården och vinodlingarna kunde den första ägaren köpa billigt eftersom området tidigare blivit drabbat av vinlus, vilket kan orsaka stor förödelse för vinodlare. Efter det var det bara att bygga upp vinodlingarna igen och börja producera vin.

Idag är det Chantal Tortochot som äger och driver den elva hektar stora egendomen. Hon tog över 1997 efter att hennes far blivit för gammal och inte längre orkade med verksamheten. När hon började arbeta på Domaine Tortochot producerade vingården endast tillräckligt många tunnor för att fadern skulle kunna leva ett bekvämt liv, men inte så mycket mer. Det såg Chantal till att ändra på och hon producerar idag ett flertal viner, men bedriver också ekologisk odling.

Röda viner av Pinot Noir

Den främsta druvan som blir använd vid tillverkning av de röda vinerna på Domaine Tortochot är Pinot Noir. Det är en druva som är känd för att vara svår att odla utanför Bourgogne-distriktet, även om det förstås sker, men här trivs den desto bättre. Den är välkänd för att ge viner med en tydlig smak av röda bär som jordgubb och hallon, tillsammans med örter och en frisk syrlighet.

Vinerna blir av producenten lagrade på ekfat för att få rätt karaktär. I hur stor omfattning det sker beror vilken typ av vin som blir lagrat. Domaine Tortochot är dock noga med att se till att ektonerna inte tar över vinernas egna smak.

Fruktiga och kryddiga viner

Eftersom vinerna från Domaine Tortochot är tillverkade av den klassiska druvan Pinot Noir är de fruktiga och kryddiga. Dock är de ändå förhållandevis lätta för att vara röda viner. På grund av det passar de bäst tillsammans med kötträtter av en lättare karaktär.