Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Domaine Francois Millet

(4)

Internationellt erkända Sancerreviner.
Domaine Francois Millet är en vinmakare i Bué en Sancerre i franska Loiredalen.

Vingården Francois Millet ligger ungefär två timmars bilfärd från Paris. Gården är känd över hela världen för sina Sancerreviner. Sancerre är en appellation i Loire som framförallt är känd för sina vita viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc, vilket ger aromatiska viner med hög syra och aromer som bland annat nässlor, krusbär och fläder.

Vingårdens historia

Pierre och Bernard Millet startade vingården 1850, men de odlade även andra grödor samt hade djur på gården. De upptäckte att deras mark passade utmärkt för att odla druvor av högsta kvalitet, därför började de odla Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Den blå druvan Pinot Noir är en svårodlad druva som många anser vara den ädlaste av alla blå druvsorter. Pierre och Bernard var måna om att vårda sina vinrankor, dessutom använde de många av de allra senaste tekniska innovationerna för att förbättra sin vinproduktion.

Intensiva Sancerreviner

Idag är det femte generationen Millet som driver vingården. Monique och Francois Millet är vinmakare på gården där 75 procent av de planterade druvorna är Sauvignondruvor. Runt 25 procent av gården består av Pinot Noir, som paret använder för tillverkning av röda samt även roséviner. Vingården har stenig jord som till större delen består av kalksten. Jorden kallas för Terres blanches, vilket betyder vit jord och syftar på den vitaktiga färg som jorden får när den torkar efter en regnskur.

Drick Sancerreviner ungt

Domaine Francois Millet strävar efter att producera viner av god kvalitet. Vinerna lagras i en vinkällare där de vilar en månad mellan tappning och försäljning. Sancerrevin passar perfekt att dricka ungt och vinerna har en fräsch smak. Vita Sancerreviner är inte lagrade på fat och har vanligtvis en rökig mineralkaraktär. Vinerna passar utmärkt till skaldjur, fiskrätter och vegetariska rätter. Många föredrar rött vin till ostar men ett vitt Sancerrevin passar utmärkt till getost samt feta och krämiga färskostar.