Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Margaux

(1)

Château Margaux är en vinproducent från Frankrike. Vingården har en lång historia och idag anses den vara en av världens främsta vinproducenter.

Château Margaux är en vinproducent från området Margaux i Bordeaux, Frankrike. Det är en vingård med en lång historia, daterad så långt tillbaka som 1100-talet. Men på den tiden hette gården La Mothe de Margaux och var ett gods helt utan vinodlingar.

1er cru classé

1855 fick gården den förnäma utmärkelsen "1er cru classé" och har sedan dess producerat några utav världens mest eftertraktade viner.

Château Margauxs historia

År 1572 fanns den första dokumenterade vinodlingen på godset, då Jean d´Aulède och hans fru Francois de Lestonnac använde cirka en tredjedel av marken till just vinodling, men år 1694, efter Jean d´Aulède, tog familjen Pontac över gården. De utvecklade ständigt odlingarna och vinerna.

Några viktiga år för gården var bland annat 1771, då såldes det första Bordeauxvinet på Christie´s. År 1810 Skedde ombyggnationen av slottet och fick den form som det har än idag.

Från rosé till Bordeaux

I början framställde gården mest roséblandningar av rött och vitt vin men i slutet av 1700-talet övergick produktionen till Bordeauxviner. Ryktet säger att självaste Thomas Jefferson hade en Château Margeaux av årgång 1778 i sin privata samling.

Château Margaux – en av de främsta vingårdarna i Frankrike

I mitten av 1900-talet köpte en grekisk köpman vid namn Mentzelopoulos egendomen och han gjorde en rad betydande förändringar. Något som lett till att vingården idag är en av Frankrikes främsta. En medlem från familjen Mentzelopoulos driver än idag den förnäma vingården.

Vilken typ av vin producerar Château Margaux?

Château Margaux producerar tre olika viner. Det första är Château Margaux, Grand vin, som är deras flaggskepp. Det andra är Pavillon Rouge du Château Margaux, vilket är gjort på druvor som ratades för den tidigare tillverkningen och till sist Pavillon Blanc du Château Margaux, vilket är ett torrt vitt vin.

Vad ska man äta till Château Margaux?

Du kan med fördel servera Château Margaux tillsammans med ugnsbakat lamm. Men en Margaux passar också lika bra med grillat eller rostat kött, till exempel nötkött, kalvkött, fläsk, anka, duva, och vilt. Margaux-viner smakar också bra med grillad kyckling, svamp och tryffel.