Château Deyrem Valentin

(1)

Delikata viner med mustig smak. Château Deyrem Valentin har en delikat smak med en fruktig och blommig arom. Läs här om ett bra vin till klassiska kötträtter.

Château Deyrem Valentin är en vingård i Bordeaux, vars slott varit i bruk sedan 1730. År 1928 köpte familjen Sorge fastigheten på en offentlig auktion. Gården tillhör fortfarande samma familj.

Jean Sorge är den nuvarande ägaren och den person som är ansvarig för vinproduktionen. År 2017 tog familjen in den kända konsulten Hubert de Bouard. Vingården på 14 hektar består till hälften merlotplantor, 49 % cabernet sauvignon och en procent petit verdot. Utöver det finns några vinstockar av carmenere planterade.

Ett vinhus känt för sina eleganta och balanserade viner, som speglar den unika terroiren och vingårdens långa tradition av vinmakning. På Vinoteket är vi stolta över att kunna presentera viner från Château Deyrem Valentin, där varje flaska berättar sin egen historia om hantverket och passionen bakom vinet.

Tio odlingspaket

Vingården är indelad i tio separata lotter. Den bästa har riktigt gamla vinstockar, planterade närmare 100 år gamla. Vilket i sin tur gör det till ett av det äldsta bestånden i Medoc. Familjen Sorges utökade sin egendom 1938, när de köpte en plott med gamla vinstockar från grannen Chateau Palmer.

7 500 lådor per år

Markerna består av grus, sand samt lerjord. Vingården består av 10 000 vinstockar per hektar. Varje planta har alltså en kvadratmeter odlingsyta. I genomsnitt är vinstockarna 30 år gamla och den årliga produktionen av Château Deyrem Valentin uppgår till cirka 7 500 lådor vin.

Varifrån kommer Château Deyrem Valentin?

Margaux, beläget i hjärtat av Médoc på Bordeauxs vänstra strand, är hem för Château Deyrem Valentin. Med sina graciösa slott och prestigefyllda vingårdar är Margaux känt för sina fina röda viner. Vingårdarna här gynnas av ett unikt mikroklimat och varierande jordmån, vilket bidrar till komplexiteten och elegansen i vinerna från Château Deyrem Valentin.

Vad skapar Château Deyrem Valentin för vin?

Château Deyrem Valentin är specialiserade på röda viner som främst består av klassiska Bordeaux-blends. Deras viner är en symfoni av huvudsakligen cabernet sauvignon och merlot, ackompanjerade av petit verdot och ibland cabernet franc. Vinerna är ett resultat av noggrann vinodling, traditionell vinmakning och modern teknik, vilket tillsammans skapar en harmonisk upplevelse i varje glas.

Hur smakar vin från Château Deyrem Valentin?

Viner från Château Deyrem Valentin är en hyllning till balans och finess. De utmärker sig med sin silkeslena struktur och väl avvägda smaker. Tänk dig en bukett av mörka bär, en touch av vanilj och kryddiga toner från ekfatslagringen, allt elegant sammanvävt i en lång och tillfredsställande eftersmak. Vinerna har en förmåga att åldras vackert, vilket gör dem till ett utmärkt val för den som uppskattar att följa ett vins utveckling över tid.

Château Deyrem Valentin - bästa årgångarna

Åren 2014, 2015 och 2016 anses vara de bästa årgångarna som producerats på vingården. Faktum är att familjen konkurrerar med många Bordeauxklassifierade producenter, men kan sälja till betydligt lägre priser. Yngre årgångar bör dekanteras i genomsnitt 1-2 timmar, medan de äldre behöver kortare dekanteringstid. Detta vin blir oftast bättre mellan 6-10 års flaskålder. Vinet erbjuder således sin bästa smak efter mellan 10 och 20 år.

Passar till klassiska kötträtter

Vinerna från Château Deyrem Valentin har en delikat mustig smak samt elegant struktur med fruktig och blommig arom. Det här röda vinet serverar du gärna till kötträtter eller, rejäla fiskrätter som tonfisk, svamp och pasta samt ost. Serveras helst vid 16-18 grader. Den svala temperaturen ger också vinet mer friskhet.