Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Alpamanta estate wines

(0)

Alpamanta Estate Wines odlar vin med kärlek till jorden som motto.
Vinodling enligt Rudolf Steiner på Alpamanta Estate Wines med ekologisk och biodynamisk vinproduktion. 

Alpamanta Estates ligger i Argentinas främsta vindistrikt Mendoza. Gården grundades 2005 av tre européer som förenades av sin passion för vin och sin kärlek till naturen.

Alpamanta betyder just "kärlek till jorden" på det lokala språket.

Ekologisk odling enligt biodynamiska principer

Allt som händer på Alpamanta Estate Wines sker med stor respekt för naturen och områdets särdrag. Gården är en av Argentinas få ekologiska vingårdar och landets första producent av naturvin. För att hålla både vingården och omgivningarna i bästa möjliga skick applicerar Alpamanta Rudolf Steiners principer om biodynamisk odling.

Biodynamiskt jordbruk är en av idéerna bakom ekologisk odling och förbjuder användandet av syntetiska produkter. Istället för bekämpningsmedel håller djur som får, höns och kor ogräs och skadedjur borta. Som gödslingsmedel använder de dessutom åtta olika naturliga preparat, till exempel nässlor och kamomill. Det biodynamiska synsättet är holistiskt och målet är att jordbruket ska vara sitt eget kretslopp. Därför försöker Alpamanta minimera människans inblandning i processen från druva till vin.

En annan av Rudolf Steiners idéer som gården praktiserar är att de låter månens olika faser styra odling och skörd. Arbetet med sådd, gödsling och skörd sker utifrån den astrologiska kalendern, eftersom de anser att kosmiska krafter kan påverka grödorna. Denna aspekt av det biodynamiska jordbruket saknar vetenskapligt stöd men de som besökt Alpamanta och smakat på gårdens viner brukar säga att odlingsmetoderna i alla fall resulterat i ett utsökt vin.

Många soldagar ger perfekta förutsättningar

I Mendoza skiner solen omkring 330 dagar om året vilket ger bra förutsättningar för den typ av odling som Alpamantas ägare praktiserar. Vingårdarna i området ligger 950 meter över havet och jordmånen är en kombination av torr sand och lerjord med kalkavlagringar.

Gårdens fokus ligger på röda viner men du hittar också vita viner och roséviner bland vingårdens produkter. De röda vinerna innehåller typiska druvor som Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc medan de vita är tillverkade av Chardonnay och Sauvignon Blanc.