Vinframställning har funnits här ända sedan kelternas tid, långt innan romarna började producera vin till Frankrike, Spanien och Tyskland. Slovenien har idag fler än 28 000 vingårdar och 22.300 hektar mark som vigts helt åt vinproduktionen. Ca tre fjärdedelar av produktionen består av vitt vin.
Tre odlingsregioner
De utvalda vinerna från tre vinodlingsregioner med nio vinodlingsområden är rankade bland de absolut bästa i världen med avseende på kvalitet. På grund av skillnaderna i jord-, klimat- och lagringsmetoder har varje vinodlingsregion därför sitt eget sortiment. Slovenska vingårdar ligger även mitt i det europeiska vinodlingsbältet. Här finns platser som är idealiska för vingårdar, liknande dem i områden som Bourgogne i Frankrike. Kombinationen av klimatet och marken gör också att Slovenien har en större mångfald i sitt vinutbud. Inte mindre än femtiotvå olika vinstockar växer här.
Vinframställning i Slovenien har genom århundradena blivit till en unik konstart. Fler och fler boutique-vinproducenter framställer även egna viner och många blir tilldelade de bästa priserna i Slovenien och globalt.
Viner
Vinodlingsregionen Primorska är känd för sina starka, torra viner. Vinvägarna Brda, Vipava, Karst och Istrien korsar regionen. I kullarna i Brda, direkt vid gränsen till Italien, producerar kända slovenska vinproducenter vita viner som Rebula, Chardonnay, Sauvignon, Pinot Blanc och Pinot Grigio och röda viner som Merlot och Cabernet Sauvignon. Karst-regionen är det område där det inhemska slovenska vinet Teran blir producerat. Detta vin har en mycket fyllig smak på grund av den röda Karst-jorden. I den slovenska Istrien-regionen, känd för det vita Malvazija-vinet, odlas också en hel del av det röda Refošk-vinet. I Vipava-dalen kan du, förutom de etablerade vita och röda vinerna, också smaka på inhemska viner som Zelen, Pinela och Pikolit.