Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Indien

(0)

Ett ungt vinland med stor tillväxt de senare åren.
Indien har lång historia som vinland, men det är först på senare tid som vinproduktionen har nått internationellt erkännande.

Vinproduktion i Indien har en lång historia som går tillbaka till tiden för civilisationen i Indusdalen, när vinrankor infördes från Persien. Vinframställning har funnits under större delen av Indiens historia men har särskilt blivit uppmuntrat under den portugisiska och brittiska koloniseringen av subkontinenten. Efter landets oberoende från det brittiska riket uppmuntrade regeringen vingårdar att konvertera till produktion av russin och bordsdruvor. På 80- och 90-talet skedde dock en återupplivning i den indiska vinindustrin, och den växande medelklassen. Indiens vinscen har utvecklats från en handfull varumärken till nästan ett dussin spelare på marknaden idag.
Från den nordvästra staten Punjab, till den södra delstaten Tamil Nadu, sträcker sig indiska vingårdar. Bland annat i Maharashtra och Telangana finns några av landets större odlingsområden som framställer vin.

Druvor

Södra Indien är hem för flera inhemska bordsdruvsorter som också blir använda i vinproduktion, där Anabeshahi, Arkavati och Arkashyam är de vanligaste. Populära icke-inhemska druvor inkluderar Bangalore Blue (Isabella) och Gulabi (Black Muscat). Dessutom har Zinfandel, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc och Clairette Blanche börjat etablera sig i den indiska vinindustrin. Bland de italienska sorterna sprider Sangiovese sig mer, medan andra sorter inkluderar Riesling och Tempranillo.

Viner

Stilistiskt är de indiska vinerna annorlunda mot de västerländska. De indiska vinerna inkluderar ständigt torra viner, som passar den kryddiga karaktären av indisk matlagning. Indien är fortfarande är ett relativt ungt vinproducerande land. Men innovationerna under de senaste 10-15 åren har gjort vinerna på nivå med den internationella dryckesmarknaden. Potentialen att växa är därför betydande.
Fratelli är ett premiumindiskt vinmärke med en stor vingård som har producerat flera sorter sedan 2009. Sula är ett av de mest populära vinmärkena i Indien, och också känt för sin årliga musikfestival och vingårdsupplevelser. York är en familjedriven vingård från Nashik, som producerar flera vinvarianter med druvor från sin vingård med odlingar över 80 tunnland mark.