Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Verdelho

(1)

Portugals solrika klimat och bergiga natur utgör en utomordentlig grund för druvsorten Verdelho. Den gröna druvan trivs allra bäst på den portugisiska ön Madeira som kan bjuda på ljummet och härligt väder året om. Med ett subtropiskt klimat i kombination med mycket sol samt svala vindar i bergen kan Verdelho bjuda på rika smaker. Dessa smaker balanserar syra med fruktiga, torra och nötiga inslag.

En spännande vulkanisk druvsort

Ön Madeira har ett minst sagt spännande och exotiskt förflutet, vilket den dramatiska och intressanta naturen vittnar om. Madeira är en vulkanö som stigit upp av lava ur Atlanten för miljontals år sedan. Som resultat har idag ön en vulkanisk jordmån som resulterar i riktigt goda viner. Jordens egenskaper i samspel med det unika klimatet ger druvan en högre syra och en stark smak. På så sätt kan slutprodukten bli kvalitetsviner med torrare och friska inslag med en avrundad sötma. Det sägs dessutom att den höga syran ger vinet en lång eftersmak vilket är en trevlig och uppskattad egenskap. Druvsorten passar även bra till starkare viner med högre alkoholhalt.

Druvodling i en dramatisk och mångsidig natur

Portugal är känt för sin vinproduktion och Verdelho är ett viktigt bidrag till utbudet. Madeiras terräng ger en stor variation av olika höjder och klimat. Vinodlingar vid kusten har därmed varma dagar och friska vindar som drar in från havet. Vingårdarna i bergen har en större fuktighet och något kyligare nätter. Verdelhodruvan skördas nattetid för att minimera oxidationen. Med tanke på att druvsorten har en högre syra är det extra viktigt. Det är en gammal tradition i regioner med varma klimat och en effektiv strategi som säkrar den bästa kvaliteten på druvan. Samtidigt är det behagligare att handplocka druvorna i en svalare miljö. Det är således en speciell stämning att skörda under natten och en tradition som fortfarande lever vidare på ön.