Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

St. laurent

(0)

St. laurent, druvan med det sköna namnet från Central Europa

St. laurent är en smakrik druva med stark färg och ett enigmatiskt ursprung som en idag debatteras av vinexperter över hela världen.

Smak och Arom

St. laurent druvan har inte bara ett vackert namn utan är fylld med en mjuk sötma som påminner om skogsbär och blåbär. St. Laurent har även fruktiga aromer som förstärker den söta smaken. Den har även rik eftersmak som gör att den passar bra till pasta och lättare kötträtter.

Beskrivning

St. Laurent druvan har en blå färg med ett inslag av lila som kan bli så mörk att den nästan ser svart ut. Dess ursprung är något av ett mysterium men man tror att den ursprungligen är en klon mellan Pinot Noir och en okänd druva. Att druvan kopplas till Pinot Noir har med smaken och dess utseende att göra då de är väldigt lika. St. Laurent är också känd för att vara förälder till många andra druvor som bland annat Zweigelt. Österrike sägs vara ursprungslandet. 

Ökar i popularitet

Det är också i Österrike och i centrala Europa som denna kryddiga druva blir alltmer populär. Idag så är St. Laurent druvan en av de mest odlade av de röda druvsorterna i Tjeckien och utgör runt nio procent av de totala vingårdarna. I Österrike så odlas druvan främst i Burgenland, vars norra del domineras av vinodlingar, som gränsar till Slovakien. På grund av dess spridning så har St. Laurent druvan fått många namn. Bland annat så kallas den svatovavrinecké i Tjeckien och svätovavrinecké i Slovakien.
Ett krav för att st. laurent druvan ska kunna odlas i dessa länder är att de ska tåla kyla. Dock måste man undvika Coulure. Coulure är en sjukdom bland vinodlingar vilken orsakas av rankor som blommor tidigt och förhindrar druvorna att mognas efter blomning. Om druvorna lyckats att frodas så växer de i kompakta klasar med små druvor som kommer att ge en smakrik upplevelse vilket är en av anledningarna till att de blir alltmer populära av vinproducenter.