Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pecorino

(1)

Pecorino är en grön druva icke att förväxlas med osten med samma namn. Pecorino-druvan har ett tjockt skal och på grund av det är Pecorino-druvan mycket tålig och klarar det varma och torra klimatet som råder i mellersta Italien.

Pecorino mognar tidigt och är en relativt lagringstålig druva när den behandlas rätt i vingården och i vineriet. Dock ger inte druvan så stor avkastning. Pecorino är namnet både på vinet och på druvan och för att snurra till det än mer så finns ju även en fårost som heter Pecorino men de har inget med varandra att göra. Namnet Pecorino härrör från Pecora som betyder får på Italienska och Pecorino betyder litet får.

Man tror att druvans namn uppkom av att man förr i tiden vallade fåren genom vingårdarna och då åt djuren av druvorna på vägen. Ursprunget för Pecorino är med största sannolikhet Sibillinibergen som med sina dramatiska toppar avskiljer Marche från Lazio och Italiens huvudstad Rom. Hemvistet för Pecorino idag är Marche och den lilla medeltida staden Offida där också distriktet med DOCG statusen Offida Pecorino DOCG ligger.

Pecorino är en mycket gammal druva men i modern tid så har Pecorino fram till så sent som på slutet av 1990-talet varit en druva som nästintill var helt utrotad tills den dag då en man vid namn Guido Cocci Grifoni som gjort efterforskningar på lokala toskanska druvsorter hittade en liten vingård där en man i 80 års åldern vid namn herr Cafani kämpade hårt med sina små Pecorino odlingar. Guido blev nyfiken och valde att ta med sig några sticklingar hem till sin gård och planterade dem där med modern teknik och med nya vinstockar, även han kämpade hårt för att få fart på skörden. Det tog tid men till slut lyckades han och efter ett årtionde tog avkastningen och skörden fart. Druvan är fortfarande ovanlig men idag är det en hel del vinbönder som satsar på odlingar på Pecorino just för att efterfrågan ökat så markant dock med väldigt varierande resultat. Allt från toppkvalitativa viner till mindre lyckade alkoholstinna och obalanserade, om man tror sägs så kommer vi se en stor ökning av Pecorino ute i vinvärden druvan börjar bli väldigt efterfrågad och ökar snabbt i popularitet. Man har även börjat göra en hel del blends på druvan med lokala druvsorter som till exempel Passerina och Falero för balansens skull. Vinmakare får blanda upp Pecorino enda upp till 15% och vinet kan ändå klassificeras som DOCG.

Pecorino är en aromatisk druva. För att förklara smaken enkelt så upplevs den lite som en blandning mellan Chardonnay och Sauvignon Blanc. Frisk syra, citrustoner, mineralitet och med gula äpplen och päron. Pecorino tål höga temperaturer men blir det allt för varmt och om druvan skördas för sent blir alkoholhalten påtaglig och vinet upplevs då som obalanserat, därför skördar man Pecorino tidigt för att behålla dess fräschör. Om man pratar om mat som är passande till Pecorino så går tankarna till medelhavsmat som skaldjur och en fräsch risotto. Varför inte med lite riven Pecorino?