Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bonarda

(0)

Kärt barn har många namn och Bonarda är ett samlingsnamn som tillämpas på flera olika druvor. Bonarda druvor kännetecknas av sin mörka blåröda färg och återfinns främst hos vinproducenter i Italien och Argentina.

Druvans ursprung

Vinodlingens historia går långt tillbaka i tiden, och rester från vinodlingar kan spåras så långt tillbaka som stenåldern. Även om vi inte kan följa druvan Bonardas historiska tidslinje lika långt har den funnits med länge. Likt många andra viner har den sitt ursprung i Frankrike och idag är det en populär druva hos vinproducenter i Italien och Argentina.

Bonarda är en av de druvor som odlas mest i Argentina och druvsorten ligger på andra plats efter den populära Malbec druvan. Till skillnad från druvan i Argentina är den italienska Bonarda druvan mer ovanlig. Druvan återfinns i Norra Italien och det är Bonarda piemontese som är den vanligaste.

I många år trodde vinproducenter att Bonarda viner från Argentina och Italien var från samma druva men testar har visat att så inte är fallet. Det argentinska vinet är även känd som Corbeau eller Douce Noir.

Karaktärsdrag för Bonarda viner

Som de flesta viner varierar smakupplevelsen och vinernas karaktär beroende på vinproducent. Viner baserade på Bonarda druvor kan vara både fruktiga eller kryddiga. Och de flesta har inslag av fat, körsbär och örter. Vinet uppleves oftast som fylligt och har bra förutsättningar för lagring.

Passar till

Tack vare sin smakrika karaktär passar ett Bonarda vin lika bra till grillmiddagen, som till en god pasta och eller vällagrade ostar. Servera gärna vinet till nöt- eller fläskkött.

Temperatur

Precis som de flesta röda viner kommer Bonarda vinet till sin fördel när den serveras vid temperaturer kring 16-18 grader. Att servera vinet vid en lämplig temperatur gör att vinets karaktärsdrag kommer fram på ett fördelaktigt vis. Om du upplever att vinets temperatur är för högt kan du prova att kyla vinet under 15-30 minuter innan servering.