Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vouvray

(3)

Chenin Blanc-viner från Loiredalen i Frankrike.
Viner gjorda på Chenin Blanc druvor är inte så berömda. Men torra såväl som söta viner gjorda på druvan är intressanta.

Området Vouvray ligger längs floden Loire i Touraine-distriktet i mitten av Frankrike. Här tillverkar vinmakare framförallt vita viner gjorda på druvan Chenin Blanc. Vingårdarna är delvis byggda på steniga sluttningar. Vinet påverkas starkt av den terroir, eller sammansättning av jorden, som druvan odlas i. Viner från leriga jordar har en tendens att ha fruktiga smaker, medan viner som kommer från platser med hård lera ofta kan smaka lätt mineralaktigt.

Druvsorten Chenin Blanc

Den lite mindre kända druvan Chenin Blanc är den viktigaste druvsorten i Vouvray-viner. Druvan är, precis som Riesling, ömtålig mot röta. Sankt Martin ska enligt legenden ligga bakom vinet. Han grundade klostret Marmoutier år 372 där han planterade de första vinstockarna. Vinerna varierar i stil från torrt till sött och har en hög fruktsyra. Smaken har ofta inslag av bland annat grapefrukt, tropisk frukt, päron, honung och våt ull. Moelleux har en rikare och mer fyllig karaktär. Dessa viner tenderar att ha en mer rent gyllene färg, och har smaker av exempelvis honung, kola samt katrinplommon.

Stora skördar

Chenin Blanc ger stora skördar och är dessutom tålig mot sjukdomar. De stora skördarna har inneburit att en del viner har varit av mindre hög kvalitet, något som förstörde deras rykte som ett av världen bästa viner. Idag kommer det dock flera högkvalitativa viner från regionen. Vinerna är ofta skimrande halmgula eller har en gyllene färg. Den blanka färgen och glansen på vinet skiljer det från andra viner som kommer från Loiredalen.

Dricka nu eller lagra

Fina årgångar av vinet är kända för att kunna vara i utmärkt skick efter 100 år. Men vanligtvis dricker du vinet inom sex månader efter att det har tappats. Vouvray-viner passar att servera till fisk, skaldjur samt ljust kött. Servera söta viner till fruktdesserter och smakrika ostar. Den höga syran i druvan innebär att vinmakare även kan använda druvan för att göra mousserande viner.