Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Venezia

(0)

Lär dig mer om vinregionen vid foten av Dolomiterna.
Venezia är idag en av norra Italiens största DOC-regioner. Regionen producerar utsökta röda, vita och roséviner.

Venezia är en provins i norra Italien och det är också det italienska namnet på staden Venedig. 2010 blev regionen DOC-klassad och sedan 2011 kan du hitta viner som är märkta med Venezia DOC på hyllorna. Området innefattar 1 183 hektar vinodlingar med cirka 75 % gröna druvor. Den vanligaste druvsorten är Glera som är den huvudsakliga druvan i det mousserande vinet Prosecco.

Regionen och klimatet

DOC Venezia ligger vid foten av Dolomiterna, där de gamla vattenvägarna delar området i två sektioner. Jorden i den övre delen av området är rik på grus och därmed väldränerad, vilket är perfekt för att skapa starka vinstockar. Nedre delen består däremot av mer finkornig, lerbaserad jord med en hög kalkstenshalt. Det innebär att vinerna får bättre struktur och högre mineralhalt. Eftersom området är stort, finns det flera klimatzoner med allt från tempererade kustzoner till kalla bergsområden, vilket ger en stor variation i dygnstemperaturen.

Olika viner

I Venezia produceras klassiska röda och vita viner, men utöver de traditionella blandningarna kan du också hitta nya sorter på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. I området växer dessutom Italiens flaggskepp Pinot Grigio samt den mycket omtyckta druvan Chardonnay. De röda blandningarna härifrån har en minimibas på 50 % Merlot, medan den vita motsvarigheten innehåller Verduzzo med tillsats av Glera. Det tillverkas också Venezia-Rosatoviner, det vill säga roséviner. De förekommer som stilla viner, men även som frizzante och spumante. Alla dessa är baserade på den röda druvan Raboso, vilken utgör minst 70 %.

Glera

Glera är en druva som vinmakarna idag nästan enbart använder till att göra Prosecco. Vinet är framställt genom den så kallade tankjäsningsmetoden, vilket ger ett vin med lägre tryck än till exempel champagne. Det innebär att produktionen blir billigare, samtidigt som det ger vinet en speciell karaktär. Prosecco är idag ett mycket populärt vin. Vinet är fräscht med en ren och ganska neutral smak och doft. Du hittar ofta toner av citrus och persika i viner gjorda på just Glera.