Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Santenay

(2)

Vinregionen Santenay har anor ända från den Gallo-romerska epoken. Den södra delen av regionen var känd för sina hälsobringande källor, dit folk kom långväga ifrån för att kurera sig. Arkeologer har också hittat lämningar här efter ett tempel från samma tidsålder.

Vinregionen Santenay är en relativt stor appellation med omkring 400 hektar vinodlingar, fördelat på både stora och små, familjeägda vingårdar. I dagsläget är hela 13 av vingårdarna klassificerade som premier cru och de producerar därmed druvor av den allra högsta kvaliteten.

Lätta till medelfylliga Santenay viner

I första hand odlas det röda druvor i Santenay-appellationen. Endast omkring åtta procent av vinerna är vita, resten är röda sorter.

Vita Santenay-viner

Bland de vita vinerna är det chardonnay som dominerar. Det var så sent som på 1980-talet som odlarna i regionen satsade på vita druvor i en större utsträckning. De vita vinerna är definitivt förtjänta av uppmärksamhet, då de bland annat har en utmärkt fräschör med en påtaglig mineralitet och jordighet.

Röda Santenay-viner

De röda vinerna har ett brett smakspektra och finns både i lätta och fylliga varianter. Från regionens bästa odlingslägen framställs rödviner med en jordig arom, påtaglig parfymering och en relativt hög koncentration. De är även av sådan kvalitet att de går att lagra länge.

Varierande terroir med sydlig exponering

Santenay-regionen sträcker sig i en öst-västlig riktning och många av gårdarna har en exponering söderut. Det finns också flera olika typer av terroir som ger bra förutsättningar för odling av druvor av mycket hög standard.

I den östra delen av regionen ligger den mer grusiga jorden, på en bas av kalksten och märgel. På den här jordmånen finns bland annat vingården Les Gravières, vilken räknas till en av de absolut finaste premier crus som regionen har.

Längre västerut är jordmånen tyngre och lerigare, samtidigt som jordmånen också är tunnare. Röda viner härifrån, exempelvis de från La Comme, är alltid strukturerade och stramt fylliga.