Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Salta

(0)

Beläget i Argentinska Anderna erbjuder Salta en utmärkt miljö för vinodling på högre höjd och lägre breddgrader än på de flesta håll i världen.

Salta

Vinregionen Salta ligger i Argentinas nordvästra hörn, nära gränsen till Chile och Bolivia. Området är placerat precis där Anderna börjat nedfärden till den torra och heta slätten Gran Chaco som ligger mellan bergskedjan och Rio de la Paltas delta. Trots bergens avtagande höjd är vinodlingarna i Salta likväl placerade på höjder uppemot 1 500 meter över havet.

Således hyser Salta några av världens mest extrema platser för vinodling. Dessa befinner sig nämligen på breddgrader som ligger lite för nära ekvatorn. I och med att odlingarna dessutom ligger på hög höjd får de emellertid också ett utmärkt klimat för vinodling till följd av närheten till ekvatorn som mildrar de kalla temperaturer som råder på högre höjder.

Geografiska förhållanden

Terrängen där vinodlingarna i Salta ligger är bergig. Förutom att hela regionen är placerad på hög höjd finns det också bergstoppar som sticker drygt 3 000 meter över havet. Det bergiga landskapet skapar en regnskugga över vingårdarna, vilket medför klar himmel och lite nederbörd.

Den genomsnittliga årliga nederbörden regionen varierar faktiskt mellan endast 185 till 250 millimeter. Istället tillför bergen smältvatten från de snöiga topparna som används till bevattning. Vidare har området en gynnsam temperaturvariation under dygnet. På sommaren är dagstemperaturen 38°C, medan den på natten sjunker till 12°C. Vintrarna är å andra sidan kalla, med temperaturer ner till -6°C.

Druvor

De extrema förhållanden som råder i Salta passar druvsorterna Torrontes och Malbec. Det är druvor som redan är väl etablerade i Argentina och således anpassade till den sydamerikanska jorden. I den extrema miljö som råder i vinregionen Salta blir druvorna ljusa och ger viner med intensiva smaker. Andra druvor som är odlade i regionen är Cabernet Sauvignon, Merlot och Tannat. De gröna druvsorterna är förutom Torrontes även Chardonnay.

Viner

Saltas viktigaste vinodlingsområden är El Arenal, Cafayate och vingårdarna i Molinos. De röda vinerna från de här regionerna är fylliga, intensiva och passar till kraftiga kötträtter. Vita viner från samma områden är istället blommiga, aromatiska och passar till välkryddad mat.