Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rosso di Montalcino

(2)

Rosso di Montalcino DOC är unga viner gjorda på Sangiovese Grosso.
Toscana är Rosso di Montalcino DOC:s ursprungsområde. Där växer druvorna runt den kulle på vilken staden Montalcino är belägen. 

I hjärtat av Toscana är viner med benämningen Rosso di Montalcino DOC producerade. Titeln skapades 1984 med idén att tillverka friska viner som kan drickas redan efter endast sex månader på ekfat. På så sätt kunde de få ut det mesta av druvorna från de vinstockar som nyligen blivit planterade. Dessutom var tanken att vinproducenterna skulle ha viner att sälja under tiden som de väntar på att de med titeln Brunello di Montalcino DOGC ska åldras.

De senare har nämligen samma produktionsområde som Rosso di Montalcino DOC. Genom åtgärden kunde även viner som blivit lagrade under ett par år, men ändå inte uppnått tillräcklig kvalitet för att bli klassificerade som DOGC, ingå i denna mindre restriktiva klassificering.

Komplexa viner

Resultatet blev lyckat och idag är viner under benämningen Rosso di Montalcino DOC uppskattade för sin distinkta karaktär med en komplex arom av bigarråer och vilda bär. Dessutom ger den korta tiden som vinerna är lagrade på ekfat en antydan av vanilj vilket bidrar än mer till den sammansatta smaken.

Terroir

Vinet är tillverkat uteslutande av Sangiovese Grosso, vilket är en större variant av Sangiovese. Det är en blå druva som är ursprunglig i Toscana. Dessa druvor är odlade på sluttningarna runt staden Montalcino. Liksom en klassisk toskansk by är den belägen på en kulle, cirka 30 kilometer söder om provinshuvudstaden Siena. Jorden i regionen består av kalkhaltigt sedimentärt berg med inslag av lerskiffer. Toscana har ett varmt maritimt klimat vilket innebär att temperaturskillnaderna inte är så dramatiska.

Salsa di pomodoro

Då vinet har en hög grad av syra och mild alkoholhalt passar det bra tillsammans med mat. Allra bäst kombinerar du vinet med italienska pizza- eller pastasåser som är baserade på tomat. Kryddade med örter såsom basilika, timjan och salvia balanserar dessa såser väl mot vinets komplexa smak.