Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Recioto Della Valpolicella

(0)

Recioto della Valpolicella är ett italienskt vin gjort på passito-metoden.
Till skillnad från Amarone avbryts jäsningen vid framställningen av Recioto della Valpolicella. Det ger ett sötare vin.

Det här vinet är tillverkat i Venetoregionen i nordöstra Italien. Valpolicella är faktiskt det mest kända vindistriktet i Veneto. Det beror på Amarone, ett vin som är tillverkat med passito metoden, alltså druvor som får torka efter skörden. Recioto della Valpolicella är dock det första vin som producerats enligt denna metod. 
I början ansågs vin som senare utvecklades till Amarone ha jäst för länge. Om vinmakarna stoppar jäsningen kommer vinet nämligen att innehålla mer än 4 gram restsocker per liter. Resultatet är således ett sötare vin som det även går att producera mousserande vin av.

Passitos

För att koncentrera naturliga sockerarter och aromer torkar vinmakarna ut druvorna efter skörd. Det tar bort vatten samtidigt som det leder till koncentration av sötma och smak. Idag plockar vinproducenterna druvorna i hela klasar och förvarar dem i varma torkrum med låg luftfuktighet i upp till tre månader. Enligt den traditionella metoden blir druvorna torkade på halmmattor i den varmaste delen av huset.

Komplexitet

Den här tekniken att göra Recioto är en utveckling av att Valpolicellas vinmakare försökte hitta ett sätt att öka komplexiteten i sina viner. På grund av det svala klimatet i västra Veneto uppnådde druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara inte tillräcklig kvalitet för att ge tillfredsställande viner. Efter de inledande försöken visade sig dock tekniken framgångsrik.

Biprodukt

Torkade druvskal är en biprodukt från produktionen av Recioto. Skalen är ofta använda för destillation av grappa. Valpolicellas vinmakare har däremot utvecklat en teknik för att även ta till vara på skalen. Genom att tillsätta dem till vinet och låta blandningen genomgå en andra jäsning läcker värdefulla tanniner och fenoler ut i vinet. Slutresultatet blir Valpolicella Ripasso, vilket betyder en andra jäsning på italienska.

Passar till

Traditionellt dricks Recioto della Valpolicella DOCG till det lokala bakverket Pastafrola, vilket är en söt tårta. Vinet fungerar även bra med choklad eller desserter som innehåller körsbär. Det passar även bra som aperitif.