Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Puligny-Montrachet

(1)

Puligny-Montrachet är hem till en av världens bästa Chardonnay.
Byn Puligny-Montrachet ligger i Bourgogne. Där har generationer av odlare förfinat vinodlandet för att få fram druvor av högsta kvalitet.

I subregionen Côte de Beaune i Bourgogne, Frankrike ligger byn Puligny-Montrachet. Den har en egen vintitel kopplad till kommunen. Där finns så mycket som fyra vingårdar med titeln Grand Cru och sju med benämningen Premier Cru. Medan den förra betecknar den högsta kvaliteten gäller den senare viner av ypperlig klass. Fram till 1897 hette byn bara Puligny, men då blev namnet Montrachet tillagt för att betona kopplingen till den ikoniska vingården Le Montrachet. 
Den anses faktiskt vara världens bästa producent av viner gjorda av Chardonnay. I titeln som Puligny-Montrachet innehar ingår röda viner på Pinot Noir och vita viner på Chardonnay. Vinerna på Chardonnay är dock de mest kända och det som gjort orten berömd i vinsammanhang.

Terroir

Den enskilt främsta anledningen till att Chardonnay från Puligny-Montrachet har en så framstående renommé beror på den lokala kombinationen av topografi, jordstruktur och klimat, det vill säga terroir. Efter många generationer av vinproducenter har kunskapen kring de lokala förutsättningarna blivit förfinad. Därmed har vinodlarna funnit de bästa odlingsplatserna och metoderna för att få fram druvor av hög kvalitet att producera sina viner med.

Jordmån

Jordarna runt Puligny-Montrachet är karakteristiskt burgundiska med en hög dominans av kalksten, särskilt på sluttningarna av Côte d'Or. Dessa backar är särskilt viktiga då de exponerar vinstockarna för morgonsolen och ger lä mot västliga vindar. Dessutom gör det att vingårdarna hamnar ovanför byns grundvattennivå. När vinstockarna tvingas skjuta långa och starka rotsystem för att hitta vatten eller näring, får druvorna nämligen högre kvalitet.

Klimat

Klimatet runt Puligny-Montrachet är kontinentalt, vilket innebär varma och torra somrar medan vintrarna är långa och svala. Trots det kommer våren tidigare här än i andra delar av Bourgogne. Likväl måste vinodlare kämpa mot kalla vårmorgnar och därmed risken för frostskador på vinstockarna.

Viner

Chardonnay från Puligny-Montrachet är eleganta med en komplett och balanserad smakupplevelse. Ibland kan det förekomma en söt fruktig smak av citrus och persika. Vinerna kombinerar bra med fisk och skaldjur, ljust kött av fågel eller gris, gåsleverpastej och ost.