Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Primitivo di Manduria

(1)

Primitivo di Manduria DOC är ett rött vin från den italienska klacken.
I södra delen av regionen Apulien tillverkas Primitivo di Manduria DOC enbart av druvan Primitivo. Det ger ett alkoholstarkt och fylligt vin.

Detta är en DOC för röda viner från södra delen av regionen Apulien i Italien, det vill säga den delen som utgör klacken på den italienska stöveln. Produktionsområdet sträcker sig från staden Taranto österut cirka 40 mil längs Tarantobukten till orten Manduria. Områdets norra gräns ligger vid byn Francavilla Fontana. Vingårdarna är gamla och delar utrymme med oändliga olivlundar. Förutom det röda vinet Primitivo di Manduria tillverkas i området också ett sött starkvin som heter Primitivo di Manduria Dolce Naturale.

Terroir

I området mellan Taranto, Manduria och Francavilla Fontana är det liksom i övriga Apulien varmt och torrt. Landskapet utgörs av slätter som försiktigt sluttar ner mot havet. Det varma medelhavsklimatet med ihållande solsken och någon enstaka havsbris ger en perfekt miljö för vinodling. Jordmånen är kalkrik eftersom berggrunden består av kalksten.

Druvan

Primitivo är en traditionell druvsort i den här delen av Italien. Sorten kommer ursprungligen från Kroatien där den fortfarande är odlad, men Manduria i Italien är Primitivos andliga hem. Det är faktiskt det enda vinodlingsområdet i Italien som specialiserat sig på sorten. Druvsorten blir också i stor utsträckning odlad i Kalifornien, dock då under namnet Zinfandel. Primitivo fick sitt namn eftersom druvan mognar tidigt. Av samma anledning har den spanska druvan Tempranillo fått sitt namn. Temprano betyder "tidigt" på spanska. I övrigt har dessa två druvor inget gemensamt.

Viner

Primitivo di Manduria DOC är tillverkad av 100 % Primitivo. Det är ett tungt och fylligt rött vin och alkoholhalten på cirka 14 % är ovanligt hög. I karaktären liknar Primitivo di Manduria DOC gammaldags viner med rustika toner av jord och kryddor, samt tämjda fruktsmaker av plommon. Vinet blir bättre av att bli lagrat på flaska eller fat några år. Med sin fylliga och intensiva smak passar Primitivo di Manduria DOC bra tillsammans med kraftiga kötträtter på nöt eller vilt.