Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Península de Setúbal

(13)

Söder om Lissabon produceras starkvinet Moscatel de Setúbal. Vinet från Setúbal har en lång och brokig historia. För att förbättra smaken har det till och med transporterats fram och tillbaka till Indien.

Moscatel de Setúbal är ett av fyra starkviner från Portugal. Liksom de övriga har det en lång historia. Richard II importerade vinet till England på 1300-talet. Den franska solkungen Louis XIV drack det i Versailles. Under portugisernas maritima expansion följde vinet med fartyg på resorna fram och tillbaka till Indien.

Faten blev exponerade för solen på däck eller påverkade av slagvattnet om de låg undanstuvade i kölsvinet, en hantering som förhöjde kvaliteten och de blev döpta till rundtursviner. Vinet är även kallat sol på flaska. Setúbal fick sitt DOC första gången 1908. Det blev reviderat 1997 för anpassning till EU:s riktlinjer för märkning.

Geografiskt område

Söder om Lissabon, mellan floderna Tagus och Sados utlopp ligger halvön Setúbal. Där ligger odlingarna vid foten av Arrábidabergen och sträcker sig från orten Azeitão till sandslätten vid samhället Palmela. Setúbal delar geografiskt område med Palmela DOC vilket inbegriper röda viner gjorda på druvsorten Castelão.
Namnet Azeitão kommer från arabiskans ord för oliv, eftersom olivlundar dominerade området under den moriska epoken. Fenicier och greker hade dock redan introducerat vin till regionen. Moscatel de Setúbal är en variant av druvan Muscat.

Klimatet

På halvön råder en blandning mellan subtropiskt och medelhavsklimat. Somrarna är varma och torra medan nederbörden främst förekommer under de svala vintermånaderna. Närheten till Atlanten, liksom floderna, ger hög luftfuktighet men också vindar som hjälper till att hålla borta mögelangrepp.

Vinframställning

Moscatel de Setúbal har en något annorlunda framställningsprocess jämfört med andra starkviner. Jäsningen stoppas med druvsprit och vinet lagras därefter på träfat. I nästa steg tillsätts druvskalen som får ligga och laka ur i vinet under sex månader. Det ger Moscatel de Setúbal dess intensiva stickande och blommiga arom.

Slutligen tillbringar vinet fyra till fem år på ekfat, vilket leder till att vinet får en orangebrun nyans och utvecklar en kryddig smak av russin. De finaste Moscatel de Setúbal får ligga upp till tjugo år på fat och är mer bruna än orange. De passar till fruktdesserter eller choklad.