Maury

(0)

Maury AOC är söta starkviner från Roussillon i södra Frankrike. 
Vinerna från Maury betecknas som "vins doux naturels". Det är viner som innehåller en stor mängd naturligt socker.

Staden Maury ligger vid foten av Pyrenéerna, och befinner sig i norra delen av den historiska provinsen Roussillon längst ner i södra Frankrike. Som vin är namnet Maury AOC mest känt för appellationen på det söta "vins doux naturels" som är producerat i närheten av staden. 2011 inrättade de även titeln Maury Sec AOC för torra röda viner. Det berodde på insikten att en lokal vinindustri helt baserad på starkvin är för snävt fokuserad.

Vins doux naturels

Detta är en fransk term som är använd för en vinstil med en hög mängd naturligt socker. Dessa viner är gjorda med mutationsmetoden, vilket innebär att det tillsätts druvsprit för att stoppa jäsningen. På så vis behåller vinet sitt naturliga socker. Enligt franska benämningslagar bör dessa viner ha en alkoholhalt på 15 till 18 % och en potentiell alkoholhalt på minst 21,5 %. Det är den alkoholhalt som är tillåten efter att allt naturligt druvsocker har jäst fullständigt.

Jordmån och klimat

Terrängen runt Maury är dominerad av branta kalkstensklippor som markerar början på Pyrenéerna. Jordarna består huvudsakligen av svart skiffer men vissa områden har mer krita. Vingårdarna ligger på mellan 100 och 400 meters höjd över havet och klimatet är varmt samt starkt påverkat av Medelhavet. Den närliggande staden Perpignan är faktiskt den soligaste i hela Frankrike med en årlig medeltemperatur på 15ºC.

Druvor

Maury AOC är tillverkade av olika varianter av druvan Grenache: Noir, Blanc och Gris. Minst 75 % Grenache Noir måste användas för att vinet skall klassificeras som Maury AOC. Macabeu, Malvoisie du Roussillon, Syrah och Muscat blir också inblandade. Till Maury Sec AOC är druvorna Mourvèdre, Syrah och Carignan odlade.

Viner

De söta starkvinerna med betäckningen Maury AOC är i sin ungdom intensivt fruktiga med inslag av garvsyra. Med åldern utvecklar sig smaken och vinet får en djup intensiv färg. De serverar du helst som aperitif eller till gåsleverpastej. Maury Sec AOC är torra, fylliga och intensiva röda viner som passar bra ihop med rätter på lamm.