Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lodi

(2)

Lodi AVA har utnämnt sig till Zinfandels huvudstad i världen.
Lika karakteristisk för området men idag knappt odlad, är Flame Tokay. Det var en gång regionens drottning och gav namn till gator i staden Lodi.

Regionen Lodi ligger i norra Kalifornien, strax öster om San Francisco-bukten. Lodi AVA är en del av vinregionen Central Valley. Majoriteten av vinodlingarna omgärdar staden som gett sitt namn till regionen.

Kustklimat

Lodi är beläget öster om deltat där Kaliforniens två största floder möts: Sacramento och San Joaquin. I norr respektive söder om staden flankerar floderna Dry Creek och Calaveras. Även floden Mokelumne delar staden under sin resa från bergskedjan Sierra Nevada till floden San Joaquin. Den stora tillgången på vatten gör att området har ett maritimt klimat, trots det långa avståndet till Stillahavskusten.

Detta är förstärkt av att Lodi, till skillnad från andra områden i Kaliforniens inland, inte ligger i lä av den bergskedja som löper längs med kusten. Istället medför Bay Area att havsvindarna kan tränga ända in till vinodlingarna. Det svala klimatet, tillsammans med den mineralrika och väldränerade sandiga lerjorden, ger utmärkta förhållanden för produktion av fylliga rödviner.

Zinfandels huvudstad

Lodi har utnämnt sig själv till världens huvudstad när det kommer till Zinfandel. Med viss rätt kan de kalla sig det, eftersom 40 procent av Kaliforniens bättre odlingar av Zinfandel ligger i regionen. Kalifornien är dessutom den del av världen där de odlar druvan Zinfandel i störst utsträckning. Viner från Lodi gjorda på denna druva är fylliga och intensiva. De passar framförallt bra till lamm.

Lodis drottning

En annan druvsort som funnits i överflöd, men som nu knappt odlas i kommersiell skala är Flame Tokay, eller Ahmeur bou Ahmeur som den kallas i sitt ursprungsland Algeriet. Flame Tokay var förr Lodis drottning. Det finns till och med en gymnasieskola och gator uppkallade efter druvsorten.
Lodi Grape Festival som nu sker årligen föregicks av Tokay Carnival. Karnevalen ägde bara rum ett år men vittnar om druvsortens betydelse i Lodi. Nu är Flame Tokay endast bevarad av nostalgiker. Det finns odlare som inte ville dra upp de 120 år gamla stockarna, utan de använder druvan till att göra ett sött portvinsliknande starkvin som passar bra till fruktdesserter.