Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Gigondas

(1)

Châteauneuf-du-Papes mindre välkända granne.
Gigondas ligger i södra Rhônedalen. Här produceras röda viner, samt roséviner på druvan Garnache. Vinerna påminner mycket om Châteauneuf-du-Pape.

Gigondas är en by i södra Rhônedalen men även en benämning på röda viner, samt roséviner. Vinerna är en blandning på i huvudsak druvan Grenache, tillsammans med Syrah och Mourvèdre. De röda vinerna är djärva, mogna och med relativt hög alkoholhalt. De påminner mycket om Châteauneuf-du-Pape, som ligger endast 17 kilometer därifrån Storleken på appellationen är 1 240 hektar och de har en årlig produktion på 5,5 miljoner flaskor per år.

Klimat & jordmån

Området har, till skillnad från sina grannar, ett medelhavsklimat och förr i tiden fanns det mycket olivträd här. Gigondas är omringat av bergskedjan Dentelles de Montmirail, vilket har gett upphov till ett speciellt geologiskt fenomen som är väldigt ovanligt. Det gör nämligen att området har ett så kallat mikroklimat, vilket skyddar vingårdarna från dåligt väder.

Jorden i Gigondas innehåller mycket lera och kalksten, men till skillnad från i Chateauneuf du Pape hittar du även mer grus och stenar. Både klimatet och altituden gör att vinerna från Gigondas upplevs som mineralrika och fräscha. Högre upp i området är jorden även rik på fossiler och här odlar producenterna druvan Syrah.

Grenache

Du hittar Grenache överallt i södra delen av Frankrike. Det är en lättodlad druva som behöver mycket sol, mognar sent och ger viner med ljus färg och hög alkoholhalt. Druvan har även mycket fruktsyra, men liten strävhet, vilket gör att den passar utmärkt även till roséviner.

Vinerna

Viner från Gigondas kallas ibland för den fattiges Châteauneuf du Pape eftersom stilen på vinerna påminner om varandra. Châteauneuf du Pape kostar mycket mer eftersom det är ett välkänt varumärke, men det betyder inte att Gigondas viner är sämre. De kan till och med vara bättre. Bland annat har Domaine du Pesquier Gigondas vunnit ett av vinvärldens mest prestigefyllda utmärkelser från Concours General Agricole de Paris. Det är ett rikt och kryddigt vin med viss syrlighet och stram eftersmak. Du hittar bland annat smaker av mörka skogsbär, lakrits och lagerblad. Servera med fördel vinet till en lammstek.